Základní rybí vývar vhodný jako polotovar k dalšímu využití.
Ingredience:
1 ks | tresčí, lososí nebo jiná rybí hlava a rybí odřezky, kůže a kosti |
1 ks | mrkve |
1 ks | bouquet garni nebo 2 ks bobkového listu |
1-2 ks | řapíky celeru |
1-2 ks | cibule |
1 lžička | citrónové šťávy |
voda |
Postup:
1. Omytou rybí hlavu a odřezky, kůži a kosti dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu
2. Děrovanou lžící odstraňujeme pěnu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, okořeníme
3. Přikryjeme pokličkou a na středním plameni asi 30 minut povaříme
4. Vývar přecedíme a necháme vychladnout
5. Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 2 dnů.
Rybí vývar lze i zamrazit, pak vydrží déle.