Zapečený nákyp z ryb, vařených vajec, pórku a bramborové kaše. Na tento recept lze použít maso jak sladkovodních, tak mořských ryb.
Ingredience:
300 g | bělomasé ryby |
250 g | pórku |
200 g | lososa |
150 g | čedaru |
100 g | uzeného lososa |
50 g | másla |
4 ks | vajec |
1 ks | svazku petrželky |
300 ml | mléka |
1 lžíce | hladké mouky |
mletý pepř | |
sůl | |
Na bramborovou kaši: | |
1 kg | vařených brambor |
125 ml | mléka |
máslo | |
sůl |
Postup:
- Mléko nalijeme do širšího hrnce, položíme do něj očištěné filety z lososa i bělomasé ryby, na slabém plameni vaříme do poloměkka (asi 3 minuty), pak je opatrně vyndáme a mléko přelijeme do hrnku.
- Na rozehřáté polovině másla na mírném plameni opečeme asi 8 minut očištěný pórek, nasekaný na nudličky, aby změkl, pak přidáme hladkou mouku, opékáme další minutu a nakonec postupně přilijeme mléko a vaříme, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Do omáčky vmícháme nadrobno nasekanou petrželku, osolíme, přendáme do zapékací mísy, přidáme uvařená, na čtvrtky nakrájená vajíčka, pokrájené vařené ryby i uzeného lososa a posypeme najemno nastrouhaným čedarem.
- Na povrch dáme bramborovou kaši našlehanou z brambor, horkého mléka a soli, poklademe máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C 30 minut.