Rösti jsou švýcarský národní pokrm. Je to obdoba našeho bramboráku. Rösti mají mnoho obdob, někde se dělají ze syrových brambor, jinde z vařených, základem jsou však vždy nahrubo nastrouhané brambory buď samotné, nebo s přísadami, jako je slanina, cibule, klobása, sýr atd.
Ingredience:
500 g | brambor |
100 g | slaniny |
2 lžíce | škrobové moučky |
1 lžíce | nasekané petrželky |
1 ks | vejce |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Syrové brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme na nudličky, necháme je chvíli stát
2. Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme vejce, nakrájenou slaninu, petrželku, škrobovou moučku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme
3. Na pánvi rozpálíme olej, nabereme směs, vložíme na pánev a lžící rozmáčkneme na placičku
4. Smažíme dozlatova z obou stran
5. Podáváme teplé buď samotné, nebo jako přílohu k masitým nebo zeleninovým pokrmům.