REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roštěnky Esterházy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podušené roštěnky se sardelkami a kapari. Roštěnka Esterházy: steak, o který se perou Maďaři a Rakušané. “Roštěnka Esterházy je naše, protože vznikla ve Vídni!” tvrdí Rakušané, Maďaři pak velebí tvůrce receptu, Nikolause Esterházyho, maďarského grófa, jehož jméno nese mnoho pochoutek, včetně této roštěnky.


Ingredience:
4 ksroštěnek
2 kssardelek
1 kscibule
1 kskousek mrkve
1 lžícejemně nastrouhaného chleba
1 lžícevinného octa (1/8l vína)
1 lžícekaparů
2 lžícekysané smetany
50 gtuku
vývar
pepř
sůl

Postup:

1. Roštěnky z hovězího masa odblaníme, po obvodu nařízneme na třech místech a naklepeme
2. Maso vložíme na rozehřátý tuk a orestujeme z obou stran, maso vyjmeme a na pánvičku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli i mrkev, zeleninu orestujeme
3. Roštěnky osolíme, opepříme, posypeme chlebem a vložíme zpět na pánev k zelenině
4. Podlijeme vínem (vinným octem) a trochou vývaru a dále dusíme pod pokličkou, až maso změkne
5. Měkké maso vyndáme, omáčku prolisujeme, vmícháme usekané kapary, sardelky a zakysanou smetanu a ještě jednou necháme přejít varem
6. Do omáčky vložíme roštěnky, prohřejeme a podáváme.

Doporučení:

Příloha: Vařená rýže, tarhoně, nebo knedlíky.

Poznámka:

Kdo má rád, může maso ke konci dušení potřít hořčicí, jedna z receptur doporučuje ještě do omáčky vložit na kousky pokrájenou papriku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy