Recept na telecí nebo vepřové plíčky připravené povařením.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
600 g | telecích plíček (vepřových) |
40 g | hladké mouky |
40 g | tuku |
2 dl | kysané smetany |
3 ks | zrnka pepře |
2 ks | sterilované okurky |
2 ks | zrnka nového koření |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | hřebíčku |
1 ks | mrkve |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
kousek celeru | |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | kaparů |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Z plíček vyřízneme chřtán, plíčka nařízneme, vyčistíme a namočíme je na 1 hodinu do studené vody
2. Dobře je vypereme ve vlažné vodě, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme koření a kousek cibule a za občasného zamíchání pod pokličkou uvaříme do měkka
3. Vařená plíčka vychladíme ve studené vodě, nakrájíme na nudličky, zalijeme trochou vody s octem, solí a necháme proležet
4. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, zaprášíme hladkou moukou, lehce ji osmahneme, zalijeme trochou prochladlého vývaru z plíček, rozmícháme, přidáme na menší kousky nakrájenou zeleninu a vaříme asi 20 minut
5. Omáčku přecedíme, přidáme citronovou šťávu, na nudličky nakrájené okurky, kapary, smetanu, krátce povaříme, vmícháme scezené plíčky, omáčku dochutíme a ještě několik minut dusíme.
Příloha: Houskový knedlík.