Řekne-li se anglická kuchyně, vybaví se nám kromě jiného i pečené hovězí tzv. rost beaf. Jedná se o velký kus hovězího roštěnce připravený tak, že je na povrchu opečený a uvnitř zůstává růžový a vláčný. Je to pečeně opravdových znalců. U pravého rostbífu je několik stupňů propečenosti, od dokonale upečeného povrchu až po téměř syrový střed. Smyslem je si vychutnat celou škálu konzistence hovězího masa.
Ingredience:
2 kg | hovězího roštěnce |
2 lžíce | worcesterské omáčky |
1 lžíce | dijonské hořčice |
1 dl | červeného vína |
1 dl | olivového oleje |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso očistíme od tuku a šlach a svážeme provázkem, aby lépe drželo tvar
2. Z uvedených ingrediencí umícháme marinádu a tou pak maso potřeme ze všech stran, uložíme do lednice na 8-12 hodin, zbylou marinádu uschováme
3. Druhý den maso otřeme a zprudka opečeme ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo, vložíme do pekáče, potřeme zbylou marinádou a pečeme 20 minut na 230 °C, potom snížíme výkon trouby na 160 °C a pečeme 90 minut, používáme-li vpichový teploměr, vnitřní teplota masa by neměla přesáhnout 60 °C
4. Po upečení maso přesuneme na tác a necháme 10-15 minut odstát, nakrájíme na plátky a podáváme s opečenými brambory.
K rostbífu se také tradičně podávají opečené cibulky nebo vařené fazolky .Studený rostbíf je oblíbený jako obloha ne sendvičích.