REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rolovaný dort á la Charlotte podle mé ženy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pláty upečeného dortového korpusu potřené šlehačkovým krémem a posypané ovocem, zamotané do tvaru šneku, dozdobené opět krémem, také piškoty, čokoládovými hoblinkami a ovocem.


Ingredience:
Na dortový základ:
250 gcukru krystal nebo moučka
220 ghladké mouky
1/2 sáčkuprášku do pečiva
2-3 lžícekakaa
1 dclvlažné vody
1 dcloleje
4 ksvejce
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání
1 kelímekzakysané smetany
2 sáčkyztužovače na šlehačku
2 lžícecukru mouška
Ostatní:
1 sklenicesezónního ovoce
papír na pečení
Na dozdobení:
čokoládové hoblinky
dlouhé cukrářský piškoty
čerstvé sezónní ovoce na ozdobu

Postup:

1. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vlažnou vodu, mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva, vypracujeme těsto
2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, hotový zlehka vmícháme do těsta, těsto pak nalijeme na plech vyložený pečícím papírem
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 až 15 minut, záleží na druhu trouby
4. Po upečení necháme vychladnout, korpus rozkrojíme na tři stejně široké pláty (výška dortu závisí na šířce uříznutého plátu!)
5. Připravíme náplň; vychlazenou šlehačku osladíme a vyšleháme spolu se stužovačem dle návodu na obalu, do tuhé šlehačky vmícháme zakysanou smetanu
6. Náplň rozprostřeme na jednotlivé pláty korpusu, něco málo si necháme na potření celého dortu
7. Potřené korpusy posypeme ovocem, to zlehka vmáčkneme do krému, první plát srolujeme jako roládu, postavíme ho na výšku, postupně přimotáme další dva pláty, vznikne nám dortový základ, ten zlehka zformujeme, přimáčkneme
8. Zbytkem náplně potřeme celý dort, po stranách nalepíme cukrářské piškoty, vršek dortu dozdobíme čokoládovými hoblinkami a ovocem
9. Necháme v lednici několik hodin rozležet a ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy