REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rolovaný dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento dortík vyrobený z piškotového korpusu a smetanového krému je opravdu dobrý. Krém je lehoučký, lahodný a nepřeslazený, na řezu pak vypadá úžasně, to díky unikátnímu seskládání korpusu.


Ingredience:
Na piškot:
6 ksvajec
6 lžickrupicového cukru
6 lžichladké mouky
2 lžíceoleje
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
Na krém:
500 gmascarpone
250 gjahod
250 mlšlehačky 40 % nebo Rama cremefine
2 lžícemoučkového cukru

Postup:

1. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny, postupně přilijeme olej (ne do ohně… to dá rozum!) a znova šleháme
2. Mouku s kypřícím práškem 2 x prosejeme, z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého pak vmícháme žloutkovou hmotu a následně stěrkou i mouku s práškem do pečiva
3. Na nízký plech narovnáme pečicí papír, na který pak naneseme stěrkou těsto, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (horní + spodní ohřev) a pečeme dorůžova, těsto nám musí pod prsty pružit a po krajích se lehce odlepuje od papíru, to trvá cca 15 minut
4. Upečený plát těsta zlehka poprášíme moučkovým cukrem a překlopíme na čistou utěrku, pečící papír opatrně stáhneme a upečený plát svineme i s utěrkou do rolády, necháme při pokojové teplotě vychladnout
5. Mezitím, co nám roláda chladne, si připravíme krém; mascarpone smícháme s cukrem, šlehačku vyšleháme do tuha, obě hmoty spolu prošleháme,jahody omyjeme, necháme okapat a překrájíme na menší kousky (pár si jich můžeme nechat na finální zdobení)
6. Jednu třetinu krému si dáme stranou a do té zbývající, větší části vmícháme pokrájené jahody
7. Roláda je chladná? Ano? Tak jdeme na to :-) Opatrně ji rozvineme z utěrky a podélně rozkrojíme na tři stejné částí, každou část pomažeme jahodovým krémem, jeden pruh z těch tří srolujeme do rolády, začneme samozřejmě z té kratší strany, tuto pidiroládku přemístíme na talíř (viz. foto), uchopíme další, již pomazaný pruh těsta a připlácneme do po obvodu rolády, stejně naložíme i s posledním pruhem
8. Celý dortík potřeme krémem, který jsme si odložili stranou, necháme minimálně 2 hodiny vychladit v lednici
9. Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy