REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rolovaný dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento dortík vyrobený z piškotového korpusu a smetanového krému je opravdu dobrý. Krém je lehoučký, lahodný a nepřeslazený, na řezu pak vypadá úžasně, to díky unikátnímu seskládání korpusu.


Ingredience:
Na piškot:
6 ksvajec
6 lžickrupicového cukru
6 lžichladké mouky
2 lžíceoleje
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
Na krém:
500 gmascarpone
250 gjahod
250 mlšlehačky 40 % nebo Rama cremefine
2 lžícemoučkového cukru

Postup:

1. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny, postupně přilijeme olej (ne do ohně… to dá rozum!) a znova šleháme
2. Mouku s kypřícím práškem 2 x prosejeme, z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého pak vmícháme žloutkovou hmotu a následně stěrkou i mouku s práškem do pečiva
3. Na nízký plech narovnáme pečicí papír, na který pak naneseme stěrkou těsto, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (horní + spodní ohřev) a pečeme dorůžova, těsto nám musí pod prsty pružit a po krajích se lehce odlepuje od papíru, to trvá cca 15 minut
4. Upečený plát těsta zlehka poprášíme moučkovým cukrem a překlopíme na čistou utěrku, pečící papír opatrně stáhneme a upečený plát svineme i s utěrkou do rolády, necháme při pokojové teplotě vychladnout
5. Mezitím, co nám roláda chladne, si připravíme krém; mascarpone smícháme s cukrem, šlehačku vyšleháme do tuha, obě hmoty spolu prošleháme,jahody omyjeme, necháme okapat a překrájíme na menší kousky (pár si jich můžeme nechat na finální zdobení)
6. Jednu třetinu krému si dáme stranou a do té zbývající, větší části vmícháme pokrájené jahody
7. Roláda je chladná? Ano? Tak jdeme na to :-) Opatrně ji rozvineme z utěrky a podélně rozkrojíme na tři stejné částí, každou část pomažeme jahodovým krémem, jeden pruh z těch tří srolujeme do rolády, začneme samozřejmě z té kratší strany, tuto pidiroládku přemístíme na talíř (viz. foto), uchopíme další, již pomazaný pruh těsta a připlácneme do po obvodu rolády, stejně naložíme i s posledním pruhem
8. Celý dortík potřeme krémem, který jsme si odložili stranou, necháme minimálně 2 hodiny vychladit v lednici
9. Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy