Pečená roláda plněná povidly, dýňovými semínky, ořechy a kandovaným ovocem, zdobená polevou.
Ingredience:
300 g | hladká mouka |
180 g | moučkového cukru |
2 lžíce | medu |
2 lžičky | perníkového koření |
1 lžička | sody |
2 ks | vajec + 1 na potření |
1 ks | žloutku |
Na náplň: | |
200 g | povidel |
50 g | vlašských ořechů |
40 g | rozinek |
40 g | kandovaného ovoce |
30 g | dýňových semínek |
10 g | slunečnicových semínek |
Na polevu: | |
3 lžíce | moučkového cukru |
1 lžíce | citronové šťávy |
Postup:
1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku s cukrem, vejce, žloutek, perníkové koření, med, sodu, vše promícháme a vypracujeme hladké pružné těsto, pokud je těsto řídké (záleží na medu), přidáme mouku a necháme v chladu zhruba 30 minut odpočinout
2. Potom těsto rozpůlíme, rozválíme na pláty silné asi 5 mm, potřeme je povidly, posypeme rozinkami, kandovaným ovocem, na hrubo nasekanými vlašskými ořechy a slunečnicovými i dýňovými semínky
3. Každý plát stočíme do rolády, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme dozlatova (asi 40 minut)
4. Mezitím citronovou šťávu utřeme s moučkovým cukrem na hladkou lesklou polevu, naplníme ji do mikrotenového sáčku, ustřihneme růžek a nastříkáme ji ozdobně na upečené rolády.