REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda s ovocem, tvarohem a čokoládovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zdravá variace na sladkou roládu plněnou tvarohovo-smetanovým krémem a zdobenou čokoládovou polevou a čerstvým ovocem.


Ingredience:
Ingredience na těsto:
150 gšpaldové nebo hladké mouky
150 mlvlažného mléka
1/2 hrnkutřtinového cukru
3 ksvejce
1/4 kskostky droždí
Na náplň:
500 gtučného vaničkového tvarohu
10 ksjahod nakrájených na malé kousky
1 ksvelká tučné zakysané smetany
3 lžícemedu
Poleva:
100 ghořké čokolády na vaření
4 lžícevařicí vody z varné konvice
A do těsta ještě:
větší polévková miska naplněná odšťavněnými ovocnými resty
ovoce na ozdobu

Postup:

1. Odšťavněné resty ovoce dáme do mísy, přisypeme k nim mouku a ostatní ingredience a tři žloutky
2. Do extra mísy dáme tři bílky, ze kterých vyšleháme pevný sníh, který přidáme do dobře vymíchaného těsta
3. Těsto je mazlavější, ale to vůbec nevadí, po upečení je krásně vláčné a dobře se stáčí do tvaru rolády
4. Těsto dobře promícháme a bez jakéhokoliv kynutí rozprostřeme na pečicí papír na plech
5. Mezitím už jsme si předehřáli troubu na 180 °C a roládu pečeme cca 20 – 30 minut, já peču v plynové troubě a musím těsto hlídat a neustále nakukovat, abych ho nespálila (čas pečení je třeba přizpůsobit vlastní troubě; zda je těsto upečené, můžeme zjistit zapíchnutím špejle do těsta
6. Hotově upečenou roládu srolujeme i s pečicím papírem do ruličky a dáme odpočinout do chladu
7. Připravíme si náplň smícháním tvarohu, smetany, ovoce a medu, tu navršíme na vychladlé těsto, roládu srolujeme, zabalíme do alobalu a opět ji dáme do ledničky, nyní ovšem proto, aby nám dobře ztuhla náplň
8. Po cca 1 hodině roládu vyndáme z ledničky a přelijeme ji polevou z hořké čokolády, kterou jsme si připravili tak, že jsme k hořké čokoládě přidali 4 lžíce vařicí vody a nad vodní lázní nechali čokoládu rozpustit.

Doporučení:

Do těsta jsem dala větší polévkovou misku s odšťavněnými ovocnými resty bez jakýchkoliv jádřinců a tvrdých částí, bez vysušených kousků, které se po odšťavnění ovoce nacházejí na nejspodnější části misky odšťavňovače (já jsem použila odšťavněné ovoce, které jsem nashromáždila ze tří dávek džusů).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy