REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda s ovocem, tvarohem a čokoládovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zdravá variace na sladkou roládu plněnou tvarohovo-smetanovým krémem a zdobenou čokoládovou polevou a čerstvým ovocem.


Ingredience:
Ingredience na těsto:
150 gšpaldové nebo hladké mouky
150 mlvlažného mléka
1/2 hrnkutřtinového cukru
3 ksvejce
1/4 kskostky droždí
Na náplň:
500 gtučného vaničkového tvarohu
10 ksjahod nakrájených na malé kousky
1 ksvelká tučné zakysané smetany
3 lžícemedu
Poleva:
100 ghořké čokolády na vaření
4 lžícevařicí vody z varné konvice
A do těsta ještě:
větší polévková miska naplněná odšťavněnými ovocnými resty
ovoce na ozdobu

Postup:

1. Odšťavněné resty ovoce dáme do mísy, přisypeme k nim mouku a ostatní ingredience a tři žloutky
2. Do extra mísy dáme tři bílky, ze kterých vyšleháme pevný sníh, který přidáme do dobře vymíchaného těsta
3. Těsto je mazlavější, ale to vůbec nevadí, po upečení je krásně vláčné a dobře se stáčí do tvaru rolády
4. Těsto dobře promícháme a bez jakéhokoliv kynutí rozprostřeme na pečicí papír na plech
5. Mezitím už jsme si předehřáli troubu na 180 °C a roládu pečeme cca 20 – 30 minut, já peču v plynové troubě a musím těsto hlídat a neustále nakukovat, abych ho nespálila (čas pečení je třeba přizpůsobit vlastní troubě; zda je těsto upečené, můžeme zjistit zapíchnutím špejle do těsta
6. Hotově upečenou roládu srolujeme i s pečicím papírem do ruličky a dáme odpočinout do chladu
7. Připravíme si náplň smícháním tvarohu, smetany, ovoce a medu, tu navršíme na vychladlé těsto, roládu srolujeme, zabalíme do alobalu a opět ji dáme do ledničky, nyní ovšem proto, aby nám dobře ztuhla náplň
8. Po cca 1 hodině roládu vyndáme z ledničky a přelijeme ji polevou z hořké čokolády, kterou jsme si připravili tak, že jsme k hořké čokoládě přidali 4 lžíce vařicí vody a nad vodní lázní nechali čokoládu rozpustit.

Doporučení:

Do těsta jsem dala větší polévkovou misku s odšťavněnými ovocnými resty bez jakýchkoliv jádřinců a tvrdých částí, bez vysušených kousků, které se po odšťavnění ovoce nacházejí na nejspodnější části misky odšťavňovače (já jsem použila odšťavněné ovoce, které jsem nashromáždila ze tří dávek džusů).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy