Těsto plněné ořechovou náplní, stočené do tvaru rohlíčků a upečené dozlatova.
Ingredience:
300 g | polohrubé mouky |
200 g | hladké mouky |
250 g | tuku na pečení |
42 g | droždí |
20 g | cukru krupice |
250 ml | mléka |
2 ks | vajec |
špetka soli | |
moučkový cukr na posypání | |
Na náplň: | |
150 ml | mléka |
100 g | lískových oříšků |
50 g | cukru krupice |
50 g | nastrouhaných piškotů |
Ostatní: | |
lupínky mandlí na ozdobu |
Postup:
1. Necháme vzejít kvásek z rozdrobeného droždí smíchaného s krupicovým cukrem a části vlažného mléka
2. Do mísy prosijeme polohrubou i hladkou mouku se špetkou soli, smícháme s 1 rozklepnutým vejcem, hotovým kváskem, rozpuštěným vlažným tukem, zbylým mlékem a vypracujeme tužší těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odpočinout
3. Pak těsto rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme na kulatý plát o průměru 30 cm, přikryjeme utěrkou a necháme odležet
4. Mezitím si připravíme náplň: mléko přivedeme k varu, přidáme na jemno nastrouhané lískové oříšky, krupicový cukr, asi 2 minuty povaříme, necháme vychladnout a vmícháme nastrouhané piškoty
5. Rozválené pláty rozkrájíme na 8 dílků ve tvaru trojúhelníků, na okraj každého dílku dáme lžící ořechovou náplň, stočíme do rohlíčků a dáme na plech
6. Potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme i ozdobit lupínky mandlí a ihned pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova
7. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a pak je pocukrujeme moučkovým cukrem.
Rebarborové koláčky z listového těsta
Rohlíčky ze šlehačkového těsta s ořechovou náplní