Recept z 50 let staré kuchařky. Tohle rizoto pamatuji, jako děti jsme ho milovali, maminka ho ještě zapékala v remosce a mi k němu i rádi přikusovali čerstvý chléb.
Ingredience:
500 g | vařené rýže |
200 g | gothajského salámu |
100 g | zmraženého hrášku |
50 g | slaniny |
2 ks | nožičky párků |
2 ks | cibule |
1 lžíce | sádla |
pár kapek worchestru | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na sádle v hrnci necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou. Jak si slanina pustí tuk, přidáme na kostičky nakrájený gothaj a kolečka párků. Za občasného míchaní párky a salám opečeme.
- Přidáme uvařenou rýži a hrášek, vše promícháme, aby se rýže promíchala se sádlem. Podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme pár kapkami worchestru.
- Hotové rizoto můžeme v troubě ještě 10 minut nechat zapéct, je pak krásně sypké. Podáváme s kyselou okurkou, jedlíci k němu mohou přikusovat chléb, který se k němu dokonce skvěle hodí.
Text i foto: D. M.