Vydatný pokrm, lze ho připravit jak z čerstvého, tak i ze zbytků již vařeného nebo pečeného masa, které nám zůstalo z předchozího dne.
Ingredience:
300 g | mletého vepřového masa |
300 g | mletého hovězího masa |
100 g | housky |
6 ks | vajec na tvrdo |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
1 ks | cibule |
drcený kmín | |
majoránka | |
černý pepř | |
sůl | |
Na obalování: | |
mouka | |
strouhanka | |
vejce |
Postup:
1. Maso umyjeme a jemně umeleme na masovém mlýnku s cibulí
2. Pokud máme již zakoupené mleté maso, cibuli nasekáme na jemno a přimícháme do směsi
3. Starší rohlíky namočíme ve vodě a necháme změknout, vodu vymačkáme, rozmočenou žemli přidáme k masu spolu s utřeným česnekem, dvěma vejci
4. Dochutíme majoránkou, drceným kmínem a pepřem
5. Osolíme a celou směs důkladně prohněteme
6. Hotovou směsí obalíme jednotlivá, předem uvařená vejce a pak musíme koule obalit v klasickém trojobalu
7. Nejdříve koule obalujeme v mouce, pak v rozšlehaném vejci s kapkou mléka a nakonec ve strouhance
8. Římské koule naskládáme na olejem vymaštěný plech a pečeme v předem rozehřáté troubě kolem 190 °C
9. Při pečení koule občas obrátíme, pečeme asi 25 minut do zhnědnutí masa
10. Koule podáváme rozkrojené na půlky a to jak teplé, tak zastudena.
Směs mletého masa při výrobě sekané vypracujeme raději hustější, jinak se nám budou koule rozpadat.
Poznámka:Tento recept je obdoba receptu “Skotská vejce“.