REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Římské koule

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vydatný pokrm, lze ho připravit jak z čerstvého, tak i ze zbytků již vařeného nebo pečeného masa, které nám zůstalo z předchozího dne.


Ingredience:
300 gmletého vepřového masa
300 gmletého hovězího masa
100 ghousky
6 ksvajec na tvrdo
3 ksstroužků česneku
2 ksvajec
1 kscibule
drcený kmín
majoránka
černý pepř
sůl
Na obalování:
mouka
strouhanka
vejce

Postup:

1. Maso umyjeme a jemně umeleme na masovém mlýnku s cibulí
2. Pokud máme již zakoupené mleté maso, cibuli nasekáme na jemno a přimícháme do směsi
3. Starší rohlíky namočíme ve vodě a necháme změknout, vodu vymačkáme, rozmočenou žemli přidáme k masu spolu s utřeným česnekem, dvěma vejci
4. Dochutíme majoránkou, drceným kmínem a pepřem
5. Osolíme a celou směs důkladně prohněteme
6. Hotovou směsí obalíme jednotlivá, předem uvařená vejce a pak musíme koule obalit v klasickém trojobalu
7. Nejdříve koule obalujeme v mouce, pak v rozšlehaném vejci s kapkou mléka a nakonec ve strouhance
8. Římské koule naskládáme na olejem vymaštěný plech a pečeme v předem rozehřáté troubě kolem 190 °C
9. Při pečení koule občas obrátíme, pečeme asi 25 minut do zhnědnutí masa
10. Koule podáváme rozkrojené na půlky a to jak teplé, tak zastudena.

Doporučení:

Směs mletého masa při výrobě sekané vypracujeme raději hustější, jinak se nám budou koule rozpadat.

Poznámka:

Tento recept je obdoba receptu “Skotská vejce“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy