Malé taštičky ravioly jsou takovým pokladem italské kuchyně. Každá rodina má vlastní zaručený recept na nejlepší těsto.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
240 g | hrubé mouky |
50 g | másla |
2 ks | velkých vajec |
vlažná voda | |
strouhaný sýr | |
vejce na potření |
Postup:
1. Z prosáté hrubé mouky, rozklepnutých vajec a vody připravíme tuhé těsto, zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odležet
2. Těsto rozdělíme na 2 díly, vyválíme na pláty stejné velikosti a tvaru
3. Na jeden plát rozdělíme lžičkou náplň (viz níže) ve vzdálenosti 4-5 cm, těsto mezi náplní potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme druhým plátem
4. Na potřených místech pláty k sobě dobře přitiskneme, aby se při vaření ravioly neotevřely, rádýlkem je nakrájíme na čtverečky a přikryjeme pomoučenou utěrkou
5. Zaváříme je postupně do vařící osolené vody
6. Když vyplavou na povrch, povaříme je ještě 1 minutu, vyjmeme děrovanou lžící, dáme do ohnivzdorné misky, pokapeme máslem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme do teplé trouby, než uvaříme další ravioly
7. Podáváme velmi horké, polité masovou omáčkou. Syrová náplň:
200 g sýra ricotta (nebo tužšího tvarohu), 1 velké vejce, 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu (můžeme použít i sýr Primátor nebo čedar), strouhaný muškátový oříšek, mletý pepř, sůl. Všechny přísady promícháme, osolíme a okořeníme.
Špenátová náplň se sýrem:
150 g zmrazeného špenátu, 240 g sýra ricotta (nebo tužšího tvarohu), 30 g strouhaného tvrdého sýra, 1 velké vejce, strouhaný muškátový oříšek, mletý pepř, sůl.
Rozpražený špenát dobře vymačkáme a promícháme s ostatními přísadami.
Šunková náplň:
350 g šunky, 60 g másla, 120 g strouhaného sýra, 120 g žemlovky namočené asi v 8 lžících mléka, 2 ks vejce, petrželka, mletý pepř, sůl.
Jemně mletou šunku podusíme na rozpáleném másle, vmícháme strouhaný sýr, rozšlehané vejce, rozmělněnou žemlovku, nadrobno nasekanou petrželku, mletý pepř, sůl a naplníme připravené cannelony. Dáme je do zapékací misky, přelijeme rajčatovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v mírně vyhřáté troubě 15-20 minut.
Šunková náplň s mortadelou:
120 g šunky, 250 g mortadely, 30 g másla, 30 g strouhaného sýra, 1 vejce, několik kapek bílého vína, mletý pepř, sůl.
Šunku a salám jemně umeleme nebo nadrobno nakrájíme a promícháme s ostatními přísadami.
Masová náplň:
100 g mletého telecího masa, 100 g mletého hovězího masa, 2 lžíce oleje, několik kapek bílého vína, 1 vejce, 2 lžíce strouhaného sýra, česnek, nadrobno nasekaná petrželka, mletý pepř, sůl.
Mleté maso a rozetřený česnek podusíme na rozehřátém oleji, přidáme ostatní přísady, podusíme čtvrt hodiny a necháme vychladnout.
Drůbeží náplň:
80 g dušeného drůbežího masa, 80 g masa z vařených drůbků, 80 g zmrazeného špenátu, 1 ks většího vejce, 1-2 lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýra, strouhaný muškátový oříšek, česnek, mletý pepř, sůl.
Drůbeží maso, maso z drůbků a česnek na jemno umeleme, rozmrazený špenát dobře vymačkáme a promícháme s ostatními přísadami.
Poznámka:Recept na masovou omáčku: Masová omáčka s rajčaty.