Přílohová omáčka z rajčat, koření, vývaru, cibule a cukru.
Ingredience:
50 g | másla |
6 ks | kuliček černého pepře |
6 ks | rajčat (konzerva rajského protlaku) |
4 ks | kuliček nového koření |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
1 ks | hřebíčku |
2 lžíce | oleje |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | cukru + na dochucení |
1/2 lžičky | tymiánu |
1 l | vývaru |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na rozehřátém másle i oleji osmahneme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli
2. Za stálého míchání přidáme hladkou mouku, krátce ji osmahneme, přidáme cukr, bobkový list, tymián, kuličky nového koření, kuličky pepře, hřebíček a důkladně vše promícháme
3. Zalijeme vývarem z masa nebo masoxu, přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky nebo protlak, promícháme a vaříme asi 15 minut
4. Pak omáčku přecedíme do jiného hrnce, přivedeme k varu, dochutíme solí, případně cukrem nebo octem.
Podáváme například s vařeným hovězím masem a moučnými noky.