Zajíc pečený spolu s houbami, cibulí, slaninou a brambory.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
1 ks | zajíc o váze 1,5 kg |
3 ks | cibule |
1 l | vody |
5 lžic | hladké mouky |
1 lžíce | estragenového octa |
1 lžíce | sušené petrželky |
1 lžíce | másla |
1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
1/2 lžičky | sušené máty |
800 g | brambor |
200 g | hub |
100 g | slaniny |
1 dl | sladké smetany |
sůl |
Postup:
1. Zajíce stáhneme, vykucháme, důkladně očistíme, rozporcujeme na 6 kusů a omyjeme
2. Pak kousky masa přes noc naložíme do silně osolené vody
3. Druhý den maso osušíme, mouku smícháme s drcenou sušenou petrželkou, tymiánem a mátou, porce v ní obalíme
4. Pekáč dobře vytřeme máslem, maso do něj vložíme a celé pokryjeme na kolečka nakrájenou cibulí
5. Houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, navrstvíme na cibuli, mírně osolíme a pokapeme polovinou estragonového octa
6. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka asi 6 mm, rozložíme v rovnoměrné vrstvě na houby a mírně osolíme
7. Slaninu nakrájíme na 2-3 mm silné plátky, pokryjeme jí brambory, pokapeme octem a vložíme do trouby rozehřáté asi na 200 °C
8. Po 15 minutách zmírníme na 170 °C, pokrm přikryjeme druhým pekáčem a zvolna pečeme zhruba 2 hodiny
9. Aby byla pečeně křehčí, zalijeme ji asi půl hodiny před dokončením smetanou, odkryjeme a dopečeme tak, aby i slanina zezlátla a byla křupavá.
– Podáváme například se sterilovanou zeleninou nebo se salátem ze studené zeleniny.