REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí hřbet na víně s knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Srnčí maso servírované s výtečnou omáčkou z povidel, rybízového džemu, červeného vína …


Ingredience:
Recept na 4 porce:
500 gsrnčího hřbetu
80 grostlinného tuku
80 gkořenové zeleniny
60 ghladké mouky
50 gslaniny
50 grajského protlaku
30 grybízového džemu
30 gperníku
30 gpovidel
10 mlčerveného vína
4 dclvývaru
1/4 dclocta
1 ksvětší cibule
1/2 kscitrónu
cukr
sůl
Na knedlíky:
350 gbílé veky
50 ghrubé mouky
300 mlmléka
3 ksvejce
rostlinný tuk
nať petržele
sůl

Postup:

1. Srnčí hřbet dobře omyjeme, osušíme a pak ho prošpikujeme slaninou
2. Prošpikovaný hřbet mírně osolíme a opečeme na polovině tuku
3. Maso vyjmeme, na výpek nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat
4. Přidáme omytou, rozkrájenou kořenovou zeleninu a chvíli ji orestujeme
5. Základ okořeníme, přidáme rajský protlak, znovu chvíli restujeme, nakonec zalijeme octem a zalijeme vývarem, necháme provařit, maso vložíme zpět do omáčky a podusíme ho
6. Měkké maso vyjmeme, uchováme ho v teple a základ omáčky zahustíme jíškou
7. Dobře zamícháme, přidáme rozdrcený perník, povidla, rybízovou zavařeninu a povaříme
8. Asi po 45 minutách vaření přilijeme červené víno, trochu cukru a krátce ještě omáčku prohřejeme
9. Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko s malými oky, dochutíme ji kořením, případně přisolíme
10. Vložíme do ní naporcovaný hřbet a před servírováním vše prohřejeme.

Příprava knedlíků:
1. Veku nakrájenou na kostky necháme do druhého dne oschnout, pak ji pokropíme polovinou mléka, žloutky smícháme s druhou polovinou, přidáme sůl, hrubou mouku a usekanou petrželku
2. Vše promícháme s vekou a poté zapracujeme tuhý sníh z bílků
3. Utěrku potřeme olejem a dáme do ní těsto, vytvarované do knedlíku
4. Konce ovážeme a knedlík vložíme do vroucí vody
5. Vaříme 20-25 minut.

Poznámka:

– Příprava jíšky viz: Jíška .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy