REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí hřbet na víně s knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Srnčí maso servírované s výtečnou omáčkou z povidel, rybízového džemu, červeného vína …


Ingredience:
Recept na 4 porce:
500 gsrnčího hřbetu
80 grostlinného tuku
80 gkořenové zeleniny
60 ghladké mouky
50 gslaniny
50 grajského protlaku
30 grybízového džemu
30 gperníku
30 gpovidel
10 mlčerveného vína
4 dclvývaru
1/4 dclocta
1 ksvětší cibule
1/2 kscitrónu
cukr
sůl
Na knedlíky:
350 gbílé veky
50 ghrubé mouky
300 mlmléka
3 ksvejce
rostlinný tuk
nať petržele
sůl

Postup:

1. Srnčí hřbet dobře omyjeme, osušíme a pak ho prošpikujeme slaninou
2. Prošpikovaný hřbet mírně osolíme a opečeme na polovině tuku
3. Maso vyjmeme, na výpek nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat
4. Přidáme omytou, rozkrájenou kořenovou zeleninu a chvíli ji orestujeme
5. Základ okořeníme, přidáme rajský protlak, znovu chvíli restujeme, nakonec zalijeme octem a zalijeme vývarem, necháme provařit, maso vložíme zpět do omáčky a podusíme ho
6. Měkké maso vyjmeme, uchováme ho v teple a základ omáčky zahustíme jíškou
7. Dobře zamícháme, přidáme rozdrcený perník, povidla, rybízovou zavařeninu a povaříme
8. Asi po 45 minutách vaření přilijeme červené víno, trochu cukru a krátce ještě omáčku prohřejeme
9. Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko s malými oky, dochutíme ji kořením, případně přisolíme
10. Vložíme do ní naporcovaný hřbet a před servírováním vše prohřejeme.

Příprava knedlíků:
1. Veku nakrájenou na kostky necháme do druhého dne oschnout, pak ji pokropíme polovinou mléka, žloutky smícháme s druhou polovinou, přidáme sůl, hrubou mouku a usekanou petrželku
2. Vše promícháme s vekou a poté zapracujeme tuhý sníh z bílků
3. Utěrku potřeme olejem a dáme do ní těsto, vytvarované do knedlíku
4. Konce ovážeme a knedlík vložíme do vroucí vody
5. Vaříme 20-25 minut.

Poznámka:

– Příprava jíšky viz: Jíška .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy