Srnčí maso servírované s výtečnou omáčkou z povidel, rybízového džemu, červeného vína …
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
500 g | srnčího hřbetu |
80 g | rostlinného tuku |
80 g | kořenové zeleniny |
60 g | hladké mouky |
50 g | slaniny |
50 g | rajského protlaku |
30 g | rybízového džemu |
30 g | perníku |
30 g | povidel |
10 ml | červeného vína |
4 dcl | vývaru |
1/4 dcl | octa |
1 ks | větší cibule |
1/2 ks | citrónu |
cukr | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
350 g | bílé veky |
50 g | hrubé mouky |
300 ml | mléka |
3 ks | vejce |
rostlinný tuk | |
nať petržele | |
sůl |
Postup:
1. Srnčí hřbet dobře omyjeme, osušíme a pak ho prošpikujeme slaninou
2. Prošpikovaný hřbet mírně osolíme a opečeme na polovině tuku
3. Maso vyjmeme, na výpek nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat
4. Přidáme omytou, rozkrájenou kořenovou zeleninu a chvíli ji orestujeme
5. Základ okořeníme, přidáme rajský protlak, znovu chvíli restujeme, nakonec zalijeme octem a zalijeme vývarem, necháme provařit, maso vložíme zpět do omáčky a podusíme ho
6. Měkké maso vyjmeme, uchováme ho v teple a základ omáčky zahustíme jíškou
7. Dobře zamícháme, přidáme rozdrcený perník, povidla, rybízovou zavařeninu a povaříme
8. Asi po 45 minutách vaření přilijeme červené víno, trochu cukru a krátce ještě omáčku prohřejeme
9. Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko s malými oky, dochutíme ji kořením, případně přisolíme
10. Vložíme do ní naporcovaný hřbet a před servírováním vše prohřejeme.
Příprava knedlíků:
1. Veku nakrájenou na kostky necháme do druhého dne oschnout, pak ji pokropíme polovinou mléka, žloutky smícháme s druhou polovinou, přidáme sůl, hrubou mouku a usekanou petrželku
2. Vše promícháme s vekou a poté zapracujeme tuhý sníh z bílků
3. Utěrku potřeme olejem a dáme do ní těsto, vytvarované do knedlíku
4. Konce ovážeme a knedlík vložíme do vroucí vody
5. Vaříme 20-25 minut.
– Příprava jíšky viz: Jíška .