I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Ať vám chutná.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
2 ks | pstruha |
6 ks | bílků |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | šalotka |
500 g | hrubozrnné mořské soli |
400 g | hrášku |
40 g | másla |
100 ml | vývaru |
černý pepř | |
tymián | |
máta | |
sůl |
Postup:
- Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
- Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.
- Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
- Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
- Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.
- Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.
Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).
Recept k článku: Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm
Poznámka:Zdroj: www.akademiekvality.cz