Skládaný chléb z žitné chlebové mouky a hladké pšeničné mouky plněný strouhaným sýrem Gran Moravia, máslem, česnekem a směsí bylinek.
Ingredience:
Těsto: | |
270 g | hladké mouky |
30 g | žitné chlebové mouky |
20 g | oleje |
10-12 g | droždí (zde 7 g sušeného) |
180 ml | vody |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | cukru |
Náplň: | |
2 ks | stroužku česneku |
50 g | másla |
Směs bylinek: petrželka, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn | |
strouhaný sýr Gran Moravia |
Postup:
1. Suroviny (nejdříve smícháme ty suché, až pak přidáme olej a vodu) promícháme měchačkou a pak ručně, až nám vznikne hladký bochánek – můžeme použít i domácí pekárnu
2. Vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě kynout
3. Na pomoučeném vále rozválíme obdélník (asi 30×50 cm), který potřeme rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem
4. Posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem
5. Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí)
6. Tyto čtvercové “balíčky” pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým (forma vyložíme pečicím papírem); já použila porcelánovou formu o rozměrech asi 15 x 22 cm
7. Těsto necháme ještě dvacet minut dokynout, vršek můžeme ještě potřít trochou másla a pečeme ve vyhřáté troubě (asi 180 °C přibližně 30-40 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
8. Když je chleba hotový, ozve se při poklepání na jeho spdní část dutý zvuk
9. Po upečení jej necháme prochládnout na mřížce.
V případě práce s čerstvými kvasnicemi vytvoříme z vlažné vody, cukru a dvou lžic hladké mouky (tu si odeberme z odváženého množství) kvásek. Ten necháme asi dvacet minut vzejít. Přidáme jej k ostatním surovinám a vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě kynout.
Poznámka:Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.