REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pšenično-žitný otrhánek (Pull Apart Bread)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skládaný chléb z žitné chlebové mouky a hladké pšeničné mouky plněný strouhaným sýrem Gran Moravia, máslem, česnekem a směsí bylinek.


Ingredience:
Těsto:
270 ghladké mouky
30 gžitné chlebové mouky
20 g oleje
10-12 gdroždí (zde 7 g sušeného)
180 mlvody
1 lžičkasoli
1/2 lžičkycukru
Náplň:
2 ksstroužku česneku
50 gmásla
Směs bylinek: petrželka, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn
strouhaný sýr Gran Moravia

Postup:

1. Suroviny (nejdříve smícháme ty suché, až pak přidáme olej a vodu) promícháme měchačkou a pak ručně, až nám vznikne hladký bochánek – můžeme použít i domácí pekárnu
2. Vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě kynout
3. Na pomoučeném vále rozválíme obdélník (asi 30×50 cm), který potřeme rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem
4. Posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem
5. Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí)
6. Tyto čtvercové “balíčky” pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým (forma vyložíme pečicím papírem); já použila porcelánovou formu o rozměrech asi 15 x 22 cm
7. Těsto necháme ještě dvacet minut dokynout, vršek můžeme ještě potřít trochou másla a pečeme ve vyhřáté troubě (asi 180 °C přibližně 30-40 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
8. Když je chleba hotový, ozve se při poklepání na jeho spdní část dutý zvuk
9. Po upečení jej necháme prochládnout na mřížce.

Doporučení:

V případě práce s čerstvými kvasnicemi vytvoříme z vlažné vody, cukru a dvou lžic hladké mouky (tu si odeberme z odváženého množství) kvásek. Ten necháme asi dvacet minut vzejít. Přidáme jej k ostatním surovinám a vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě kynout.

Poznámka:

Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy