REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pšenično-žitný otrhánek (Pull Apart Bread)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skládaný chléb z žitné chlebové mouky a hladké pšeničné mouky plněný strouhaným sýrem Gran Moravia, máslem, česnekem a směsí bylinek.


Ingredience:
Těsto:
270 ghladké mouky
30 gžitné chlebové mouky
20 g oleje
10-12 gdroždí (zde 7 g sušeného)
180 mlvody
1 lžičkasoli
1/2 lžičkycukru
Náplň:
2 ksstroužku česneku
50 gmásla
Směs bylinek: petrželka, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn
strouhaný sýr Gran Moravia

Postup:

1. Suroviny (nejdříve smícháme ty suché, až pak přidáme olej a vodu) promícháme měchačkou a pak ručně, až nám vznikne hladký bochánek – můžeme použít i domácí pekárnu
2. Vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě kynout
3. Na pomoučeném vále rozválíme obdélník (asi 30×50 cm), který potřeme rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem
4. Posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem
5. Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí)
6. Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým (forma vyložíme pečicím papírem); já použila porcelánovou formu o rozměrech asi 15 x 22 cm
7. Těsto necháme ještě dvacet minut dokynout, vršek můžeme ještě potřít trochou másla a pečeme ve vyhřáté troubě (asi 180 °C přibližně 30-40 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
8. Když je chleba hotový, ozve se při poklepání na jeho spdní část dutý zvuk
9. Po upečení jej necháme prochládnout na mřížce.

Doporučení:

V případě práce s čerstvými kvasnicemi vytvoříme z vlažné vody, cukru a dvou lžic hladké mouky (tu si odeberme z odváženého množství) kvásek. Ten necháme asi dvacet minut vzejít. Přidáme jej k ostatním surovinám a vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě kynout.

Poznámka:

Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy