Tento staročeský pokrm byl známý i pod názvem uhlířina. Jde o moučné nočky smíchané s vařenými brambory, servírované ozdobené na slanině orestovanou cibulkou.
Ingredience:
500 g | brambor |
150 g | polohrubé mouky |
50 g | špeku (slaniny) |
1 ks | vejce |
1 ks | cibule |
4 lžíce | mléka |
kmín | |
voda na uvaření brambor | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, dáme vařit, osolíme, okmínujeme
2. Z mouky, vejce, mléka vypracujeme těsto, lžičkou z vypracovaného těsta odkrajujeme malé nočky, které dáme vařit k bramborám
3. Nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova na rozpuštěné slanině
4. Když jsou brambory i nočky měkké, vodu slijeme, v hrnci promícháme, rozdělíme na talíře, přelijeme osmaženou cibulkou a rozpuštěnou slaninou.
Jako přílohu podáváme například kysané zelí.