REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Povidlové knedlíky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Knedlíky z kynutého těsta plněné švestkovými povidly, v páře vařené, podávané posypané mletým mákem a cukrem, polité rozpuštěným máslem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gšvestkových povidel
50 gmásla + na polití
50 gmletého máku
50 gdroždí
1 ksvejce
200 mlmléka
1 lžičkasoli
5 lžiccukru
strouhná kůra z 1citronu
voda

Postup:
  1. Hladkou mouku, změklé máslo, sůl, 1 lžičku cukru, droždí, vejce, na jemno nastrouhanou citronovou kůru smícháme a vypracujeme hnětačem v hladké těsto
  2. Postupně přilejeme mléko a dále hněteme, dokud se nedělají bublinky a těsto se nepřestane lepit na stěny mísy, přikryjeme a na teple necháme cca 30 minut kynout
  3. Poté znovu dobře prohněteme, rozdělíme na 2 poloviny a z každé poloviny uděláme váleček a ten nakrájíme na 5 dílů, každý kousek stlačíme dlaní na placičku, doprostřed dáme po lžičce povidel a zformujeme kulatý knedlík
  4. Do hrnce dáme vařit vodu, na dno postavíme pařák na knedlíky tak, aby nebyl ponořený ve vodě a když voda začne vařit vložíme 2 – 3 knedlíky a vaříme je přikryté v páře asi 20 minut
  5. Mezitím smícháme zbytek cukru s mákem a hotové knedlíky směsí posypeme a na talíři je ještě horké polijeme rozpuštěným máslem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy