Tento salát podáváme jen tak, jako předkrm či lehkou večeři, nebo jako přílohu k různým druhům minutkového masenka, špízům apod. Fenyklový salát jsem jedla dnes poprvé a byla jsem velmi překvapena jeho příjemnou, jemnou a delikátní chutí.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2 ks | velké pomeranče |
1 ks | hlíza fenyklu |
1 ks | červená cibule |
Na zálivku: | |
4 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | limetkové (citronové) šťávy |
1 lžíce | na jemno krájené plocholisté petržele |
1 ks | stroužek CZ česneku |
čerstvě mletý (nejlépe bílý) pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupaný česnek prolisujeme a v misce ho dobře prošleháme s olivovým olejem, citronovou (limetkovou) šťávou a petrželkou, osolíme a opepříme
2. Pomeranče oloupeme a “vykožkujeme”..
vyfiletujeme … nevím, jak to správně nazvat … zkrátka to uděláme tak, že je zbavíme bílých vláken a zůstane jen oranžová dužina, jednotlivé dílky ještě můžeme překrájet napůl
3. Cibuli oloupeme, fenykl očistíme, poté obě tyto ingredience nakrájíme na tenké plátky
4. Kousky pomeranče, cibule a fenyklu vsypeme do mísy, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme, dáme vychladit, podle chuti můžeme dosolit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová