REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančové kuře uzené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Půlky celého kuřete (bez páteře) vyuzené v udírně horkým kouřem. Před samotným uzením je maso naložené 10-12 hodin v kořeněném, sladko-pikantním, láku.


Ingredience:
1 kscelé kuře
Na lák:
2 lpitné vody
100 ghrubozrnné mořské soli
30 gkrystalového cukru
5-6 ksstroužků česneku
5-6 kskuliček nového koření
5-6 kshřebíčků
2 ksstředně velké pomeranče
2 kshvězdičky badyánu
1 kscelá skořice
1 kschilli paprička
1 lžičkačerného pepře

Postup:
  1. Nejprve připravíme lák; do vody v hrnci nasypeme cukr a koření, naseknou chilli papričku, mírně rozmačkané stroužky česneku a oloupané, na kostičky nakrájené pomeranče, vodu přivedeme k varu, pak, až nasypeme sůl, na mírném zdroji tepla necháme lák 5 minut probublávat, občas zamícháme, po 5 minutách odstavíme hrnec ze zdroje tepla a lák necháme úplně vychladnout.
  2. Očištěné, omyté kuře rozkrojíme, odřízneme nebo odstřihneme nůžkami na kuřata hřbet, obě půlky kuřete naložíme do studeného láku, zaklopené dáme do lednice na 12 hodin, déle raději ne. Maso by mělo být úplně potopené.
  3. Tak 1 hodinu před samotným uzením půlky kuřete vytáhneme z láku, opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou a necháme v pokojové teplotě okapat a oschnout nejlépe již zavěšené na hácích.
  4. Udíme cca 6 hodin při teplotě 60-70 °C, musí být krásně zlatavá a od kosti dobře vyuzená. Pak teplotu v troubě zvýšíme na 75-80 °C, udíme ještě 30-45 minut.
  5. Kuřecí půlky necháme odležet 10-15 minut, pak je můžeme naporcovat a podávat, nebo je můžeme nechat úplně vychladnout a servírovat za studena, nakrájené na plátky, například jako součást obložených toustů, sendvičů a pod.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy