REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančové kuře uzené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Půlky celého kuřete (bez páteře) vyuzené v udírně horkým kouřem. Před samotným uzením je maso naložené 10-12 hodin v kořeněném, sladko-pikantním, láku.


Ingredience:
1 kscelé kuře
Na lák:
2 lpitné vody
100 ghrubozrnné mořské soli
30 gkrystalového cukru
5-6 ksstroužků česneku
5-6 kskuliček nového koření
5-6 kshřebíčků
2 ksstředně velké pomeranče
2 kshvězdičky badyánu
1 kscelá skořice
1 kschilli paprička
1 lžičkačerného pepře

Postup:
  1. Nejprve připravíme lák; do vody v hrnci nasypeme cukr a koření, naseknou chilli papričku, mírně rozmačkané stroužky česneku a oloupané, na kostičky nakrájené pomeranče, vodu přivedeme k varu, pak, až nasypeme sůl, na mírném zdroji tepla necháme lák 5 minut probublávat, občas zamícháme, po 5 minutách odstavíme hrnec ze zdroje tepla a lák necháme úplně vychladnout.
  2. Očištěné, omyté kuře rozkrojíme, odřízneme nebo odstřihneme nůžkami na kuřata hřbet, obě půlky kuřete naložíme do studeného láku, zaklopené dáme do lednice na 12 hodin, déle raději ne. Maso by mělo být úplně potopené.
  3. Tak 1 hodinu před samotným uzením půlky kuřete vytáhneme z láku, opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou a necháme v pokojové teplotě okapat a oschnout nejlépe již zavěšené na hácích.
  4. Udíme cca 6 hodin při teplotě 60-70 °C, musí být krásně zlatavá a od kosti dobře vyuzená. Pak teplotu v troubě zvýšíme na 75-80 °C, udíme ještě 30-45 minut.
  5. Kuřecí půlky necháme odležet 10-15 minut, pak je můžeme naporcovat a podávat, nebo je můžeme nechat úplně vychladnout a servírovat za studena, nakrájené na plátky, například jako součást obložených toustů, sendvičů a pod.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy