Půlky celého kuřete (bez páteře) vyuzené v udírně horkým kouřem. Před samotným uzením je maso naložené 10-12 hodin v kořeněném, sladko-pikantním, láku.
Ingredience:
1 ks | celé kuře |
Na lák: | |
2 l | pitné vody |
100 g | hrubozrnné mořské soli |
30 g | krystalového cukru |
5-6 ks | stroužků česneku |
5-6 ks | kuliček nového koření |
5-6 ks | hřebíčků |
2 ks | středně velké pomeranče |
2 ks | hvězdičky badyánu |
1 ks | celá skořice |
1 ks | chilli paprička |
1 lžička | černého pepře |
Postup:
- Nejprve připravíme lák; do vody v hrnci nasypeme cukr a koření, naseknou chilli papričku, mírně rozmačkané stroužky česneku a oloupané, na kostičky nakrájené pomeranče, vodu přivedeme k varu, pak, až nasypeme sůl, na mírném zdroji tepla necháme lák 5 minut probublávat, občas zamícháme, po 5 minutách odstavíme hrnec ze zdroje tepla a lák necháme úplně vychladnout.
- Očištěné, omyté kuře rozkrojíme, odřízneme nebo odstřihneme nůžkami na kuřata hřbet, obě půlky kuřete naložíme do studeného láku, zaklopené dáme do lednice na 12 hodin, déle raději ne. Maso by mělo být úplně potopené.
- Tak 1 hodinu před samotným uzením půlky kuřete vytáhneme z láku, opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou a necháme v pokojové teplotě okapat a oschnout nejlépe již zavěšené na hácích.
- Udíme cca 6 hodin při teplotě 60-70 °C, musí být krásně zlatavá a od kosti dobře vyuzená. Pak teplotu v troubě zvýšíme na 75-80 °C, udíme ještě 30-45 minut.
- Kuřecí půlky necháme odležet 10-15 minut, pak je můžeme naporcovat a podávat, nebo je můžeme nechat úplně vychladnout a servírovat za studena, nakrájené na plátky, například jako součást obložených toustů, sendvičů a pod.