Velikonoční pokrm podkrkonošský.
Ingredience:
750 g | kůzlečího kořínku (telecí hrudí, králičí vnitřnosti a hlava) |
1,5 l | vody |
2 dcl | mléka nebo 1/8 l smetany |
2 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
1 ks | vaječného žloutku |
2 lžíce | mouky |
1 lžíce | octa |
tymián | |
sůl | |
zelená petrželka |
Postup:
1. Dáme vařit kůzlečí kořínek nebo telecí hrudí či králičí vnitřnosti a hlavu s malou cibulí i kořením, osolíme
2. Maso z mladého kusu je měkké asi po 30 minutách
3. Měkké maso vyjmeme z polévky, do které zavaříme mouku rozmíchanou ve vodě, necháme povařit
4. Polévku okyselíme, procedíme, dáme do ní mléko se žloutkem a nadrobno nakrájený kořínek nebo jiné maso
5. Nakonec přidáme nasekanou zelenou pertželku.