Někteří pohanku milují, druzí ji odmítají. Pohankovou kaši ale lze připravit na nespočet různých způsobů. Tentokrát vám přinášíme verzi s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem. Vyzkoušejte ji, třeba vás právě tahle kombinace chutí nadchne.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
500 g | pohanky |
200 g | slaniny |
100 g | másla |
50 g | cibule |
5 g | majoránky |
50 ml | octa |
20 ml | oleje |
4 ks | vejce |
2 ks | stroužky česneku |
pepř | |
sůl | |
zeleninový nebo kuřecí vývar na podlití |
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme pohanku, kterou uvaříme podle návodu. Pohanku podléváme vývarem, popřípadě vodou, osolíme a opepříme. Do hotové pohanky přidáme majoránku, máslo a dochutíme.
- V kastrůlku přivedeme vodu k varu, přidáme ocet, osolíme a naběračkou vytvoříme vodní vír, do kterého opatrně přidáme rozklepnuté vejce a vaříme přibližně 3 minuty. Poté vejce vyjmeme, položíme na ubrousek a necháme okapat.
- Slaninu opečeme na pánvi do zlatova. Na hotovou kaši přidáme zastřené vejce a opečenou slaninu.
Do pohankové kaše můžeme v průběhu jejího vaření přidat sušené houby. Ty je důležité nejprve zalít horkou vodou, například v hrnečku, a nechat odstát alespoň 10 minut. Houby společně s vodou, ve které se namáčely, následně přidáme do pohanky.
Poznámka:Recept k článku: Přivítejte jaro s kvalitními potravinami
zdroj: www.akademiekvality.cz
Pohanka s kuřecím masem a slaninou
Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí s vařeným bramborem