REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí s vařeným bramborem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlépe den předem naložené maso, zprudka opečené na tuku, pak dopečené v troubě, na podušeném a ochuceném zelí, doměkka, plátky masa servírované se zelím a vařeným bramborem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kssilnější plátky vepřové krkovice bez kosti (pro kostihryzce klidně i s kostí)
2 kscibule, nejlépe červené (měla jsem růžovou)
2 ksčervená jablka
1 ks5 cm čerstvého zázvoru
4 lžícepomerančového džemu
3 lžíceoleje nebo sádla
2 lžícebílého vinného octa či citronové šťávy
2 lžícekrupicového cukru
400 mlbílého suchého vína
1 kgbílého hlávkového zelí
čerstvě drcený pepř a sůl (pepř lze nahradit pepřovým kořením od Kotanyi)
menší svazek rozmarýnu
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:

1. Den předem si připravíme maso; zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily, potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. NESOLÍME. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc
2. V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule, ty necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí, přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout, poté přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců
3. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl, vaříme dalších cca 5 minut, zelí ochutnáme a doladíme chutě
4. Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut
5. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme … asi tak dalších 6 minutek
6. Maso přemístíme do kastrolu se zelím, do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme decku vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso
7. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150 °C (horkovzduch), pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím
8. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku. Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy