REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní zeleninová čalamáda s houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato sterilovaná směs je chutná samotná jako příloha, ale hodí se také k masitým pokrmům. Využít lze i jinak! Můžeme například skleničku přidat při pečení pod kuře, králíka…


Ingredience:
1000 gtvrdších hub
500 gkvětáku
500 grajského protlaku
300 gmrkve
300 gceleru
300 gcibule
300 gpaprik
1 balíčekDeka
Na uvaření hub a zeleniny:
4 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
šťáva z jednoho citronu
voda
sůl
Nálev z Deka:
suroviny vypsané na sáčku

Postup:
  1. Houby očistíme, nakrájíme na silnější plátky, nebo kostky, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření osolíme a uvedeme k varu. Během varu sbíráme pěnu, vaříme 15 minut, pak houby scedíme, propláchneme, necháme okapat.
  2. Květák rozebereme na malé růžičky, zalijeme vodou, přidáme lžíci citronové šťávy, sůl, od doby varu, vaříme 5 minut, scedíme, necháme okapat, vychladnou.
  3. Na kostičky nakrájíme mrkev, celer, rovněž přidáme citronovou šťávu, sůl, celer zůstane krásně bílý, vaříme od doby varu 10 minut, scedíme, necháme okapat, vychladnou.
  4. Uvařené houby a uvařenou zeleninu promícháme ve větší míse s nakrájenou cibulí, paprikami na proužky.
  5. Podle návodu uvaříme nálev z Deka, necháme vychladnout. Vlažným nálevem zalijeme zeleninu a přidáme rajský protlak, promícháme a 1 hodinu necháme zeleninu v nálevu rozležet.
  6. Po hodině čalamádu případně dochutíme solí, cukrem, octem a směs plníme 2 cm pod okraj do sklenic.
  7. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90 stupních C.
Poznámka:

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků