Směs hub a zeleniny naložené v kořeněném octovém nálevu.
Ingredience:
1 kg | čersvých bub |
1 lžička | soli |
několik koleček mrkve | |
voda vaření | |
Na octový nálev: | |
150 ml | octa |
0,5 l | vody |
10 ks | tablet umělého sladidla |
6 ks | uliček nového koření |
6 ks | kuliček pepře |
2 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
1/2 lžičky | hořčičného semínka |
1/2 lžičky | soli |
Postup:
1. Houby zbavíme nečistot a dobře omyjeme, pak je vložíme do cedníku, propláchneme je pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat
2. Pak houby nakrájíme na menší kousky, malé houby necháme v celku
3. Do hrnce nalijeme asi 1,5 l vody, přidáme sůl a přivedeme k varu
4. Do vařící vody vložíme houby, které povaříme 2-3 minuty, pak je přendáme do cedníku a opět je propláchneme studenou tekoucí vodou
5. Houby vložíme do sklenic, zalijeme je níže připraveným teplým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 95 °C.
Příprava nálevu:
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, do 0,5 l vody přidáme ocet, koření, sladidlo, sůl, pokrájenou cibuli a vše vaříme cca 5 minut.
Více viz. škola vaření: Konzervace, zavařování, sterilace.