Do soli nakládáme pouze tvrdé houby jako jsou například křemenáče, lišky, hřiby….
Ingredience:
1 kg | předsušených hub |
250 g | soli |
Postup:
1. Houby očistíme a nakrájímena menší kostky 2. Volně rozložené je necháme na slunci nebo v teplém vzduchu několik hodin zaschnout, aby se část vody odpařila
3. Sůl určenou k nakládání vysušíme v troubě nebo na plotně
4. Předsušené houby přendáme do mísy, promícháme s větším množstvím odvážené soli v množství cca 200 g na 1 kg hub a napěchujeme je do menších sklenic, snažíme se, aby se mezi houbami neobjevily žádné mezery 5. Při pěchování nám vystoupí na povrch šťáva, kterou z části odebereme 6. Povrch hub zasypeme zbylou solí a skleničky uzavřeme víčky, která jen přitlačíme, nezavařujeme
7. Sklenice uložíme v temnu a chladu, kde vydrží něco kolem sedmi měsíců.
Takto naložené houby jsou velmi slané, a proto je používáme pouze do polévek a omáček a to velmi opatrně, abychom pokrm nepřesolili.