Nakládané žampiony jsou výborné jako chuťovka, ale využijete je i při vaření k doladění pokrmů. Můžete naložit bílé i hnědé, pěkně ve sklenici vypadá mix obou barev a nejlépe, když jsou malinké.
Ingredience:
500 g | žampionů |
2-4 ks | bobkové listy (1-2 na 1 sklenku) |
1 ks | středně velká mrkev |
1 ks | cibule |
vhodné zavařovací sklenice s víčky | |
Na nálev: | |
3 lžíce | Lako (přípravku k nakládání) Labeta |
2 lžíce | cukru (dle chuti lze více i méně) |
200 ml | vody |
50 ml | kvasného octa |
1-2 lžičky | Hořčičného semínka Labeta |
Postup:
- Skleničky důkladně vymyjte, ideálně i vysterilizujte a osušte.
- Připravte si nálev, který posléze nalijte na žampiony alespoň trochu zchladlý. Do kastrůlku dejte Lako, vodu, ocet a cukr, případně i hořčičné semínko. Na nižším stupni krátce povařte, cca 10 min.
- Očištěné žampiony překrojte na půlky nebo čtvrtky, pokud máte větší, malé nechte celé. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo ozdobné kousky (kytičky, srdíčka…), cibuli taktéž na kolečka nebo proužky.
- Do každé skleničky dejte vždy část žampionů, trochu cibule, mrkve a 1–2 bobkové listy. Zalijte nálevem, skleničky uzavřete a na čtvrt hodinky je sterilizujte na 80 °C.
Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve. Žampiony po zavaření hodně ztratí na objemu, myslete na to při vkládání do skleniček a co nejvíce je upěchujte.
Poznámka:Další inspirace na domácí želírování najdete v naší databázi zde: Konzervace, sterilace a jiné uchování potravin, nebo také na www.labeta.cz/recepty/zavarovani…