V olivovém oleji naložené houby spolu s kořením a bylinkami, zavařené. Podáváme jako pikantní pochutinu nebo předkrm spolu s pečivem.
Ingredience:
1 kg | tvrdších hřibovitých hub |
2 ks | hlavičky česneku |
1 ks | citronu |
olivový olej | |
nové koření | |
jalovčinky | |
rozmarýn | |
Na nálev: | |
0,5 l | vody |
2 dl | balzamikového octa |
4 lžíce | cukru |
2 lžíce | soli |
Postup:
1. Očištěné houby pokrájíme
2. Do povařeného nálevu vložíme pokrájené houby a necháme vařit 10 minut, pak je necháme 1 hodinu macerovat
3. Houby vyndáme z nálevu, necháme okapat
4. Do sklenice dáme na dno plátky česneku, 2 ks jalovčinky, 2 ks kuličky nového koření, kousek citronu, špetku rozmarýnu, přidáme houby, které postupně prokládáme česnekem kousky citronu a špetku rozmarýnu
5. Naplněné sklenice zalijeme olivovým olejem a sterilujeme 20 minut při 90 °C
6. Houby budou uleželé, tedy vhodné ke konzumaci za 10-14 dnů.
Autor receptu: Dalibor Marounek