REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plundrové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na plundrové těsto.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
200 gmásla nebo rostlinného tuku
60 gpískového cukru
30 gdroždí
250 mlmléka
2 ksžloutků
1 kscitronu
1/4 lžičkysoli
tuk na vymazání plechu
vejce na potření

Postup:

1. Prosátou mouku rozdělíme přibližně na dvě poloviny
2. Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžícímouky a necháme vykynout
3. Z jedné poloviny mouku rychle zpracujeme s tukem tukový bochánek, který odložíme do chladničky
4. Do druhé poloviny mouky přidáme vykynutý kvásek, cukr, zbylé mléko, žloutky, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, sůl a dobře vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut (nebo i přes noc) v chladničce kynout
5. Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme, pak ho vyválíme na placku, doprostřed dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek a rozválíme
6. Těsto složíme ze čtyř stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a rozválíme pruh, který překládáme třikrát na délku a odložíme asi na 20 minut ztuhnout do chladničky
7. Skládání těsta a rozvalování opakujeme třikrát, pak těsto definitivně rozválíme a zformujeme z něj požadované tvary
8. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ale jen na povrchu, ne po stranách, neboť pak by těsto hůře lístkovalo a necháme chvíli kynout
9. Pečivo z plundrového těsta vkládáme do dobře předehřáté trouby
10. Po zapečení (asi 10 minutách), teplotu snížíme a pečivo dopečeme dozlatova.

Doporučení:

Kynuté těsto by nemělo být příliš řídké, měkké, aby se při rozvalování s tukovým těstem nelepilo na vál a váleček. Těsto má být o něco tužší než na buchty. Těsto ihned zpracujeme, protože delším stáním by popraskalo a oschlo. Koláčky můžeme před pečením potřít místo vejcem smetanou.

Poznámka:

Plundrové těsto můžeme připravovat na sladko i na slano. Plundrové těsto nebo vychladlé upečené moučníky můžeme i zmrazit. Před podáváním je v předehřáté troubě rozpečeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy