REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plundrové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na plundrové těsto.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
200 gmásla nebo rostlinného tuku
60 gpískového cukru
30 gdroždí
250 mlmléka
2 ksžloutků
1 kscitronu
1/4 lžičkysoli
tuk na vymazání plechu
vejce na potření

Postup:

1. Prosátou mouku rozdělíme přibližně na dvě poloviny
2. Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžícímouky a necháme vykynout
3. Z jedné poloviny mouku rychle zpracujeme s tukem tukový bochánek, který odložíme do chladničky
4. Do druhé poloviny mouky přidáme vykynutý kvásek, cukr, zbylé mléko, žloutky, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, sůl a dobře vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut (nebo i přes noc) v chladničce kynout
5. Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme, pak ho vyválíme na placku, doprostřed dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek a rozválíme
6. Těsto složíme ze čtyř stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a rozválíme pruh, který překládáme třikrát na délku a odložíme asi na 20 minut ztuhnout do chladničky
7. Skládání těsta a rozvalování opakujeme třikrát, pak těsto definitivně rozválíme a zformujeme z něj požadované tvary
8. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ale jen na povrchu, ne po stranách, neboť pak by těsto hůře lístkovalo a necháme chvíli kynout
9. Pečivo z plundrového těsta vkládáme do dobře předehřáté trouby
10. Po zapečení (asi 10 minutách), teplotu snížíme a pečivo dopečeme dozlatova.

Doporučení:

Kynuté těsto by nemělo být příliš řídké, měkké, aby se při rozvalování s tukovým těstem nelepilo na vál a váleček. Těsto má být o něco tužší než na buchty. Těsto ihned zpracujeme, protože delším stáním by popraskalo a oschlo. Koláčky můžeme před pečením potřít místo vejcem smetanou.

Poznámka:

Plundrové těsto můžeme připravovat na sladko i na slano. Plundrové těsto nebo vychladlé upečené moučníky můžeme i zmrazit. Před podáváním je v předehřáté troubě rozpečeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy