REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plundrové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na plundrové těsto.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
200 gmásla nebo rostlinného tuku
60 gpískového cukru
30 gdroždí
250 mlmléka
2 ksžloutků
1 kscitronu
1/4 lžičkysoli
tuk na vymazání plechu
vejce na potření

Postup:

1. Prosátou mouku rozdělíme přibližně na dvě poloviny
2. Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžícímouky a necháme vykynout
3. Z jedné poloviny mouku rychle zpracujeme s tukem tukový bochánek, který odložíme do chladničky
4. Do druhé poloviny mouky přidáme vykynutý kvásek, cukr, zbylé mléko, žloutky, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, sůl a dobře vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut (nebo i přes noc) v chladničce kynout
5. Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme, pak ho vyválíme na placku, doprostřed dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek a rozválíme
6. Těsto složíme ze čtyř stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a rozválíme pruh, který překládáme třikrát na délku a odložíme asi na 20 minut ztuhnout do chladničky
7. Skládání těsta a rozvalování opakujeme třikrát, pak těsto definitivně rozválíme a zformujeme z něj požadované tvary
8. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ale jen na povrchu, ne po stranách, neboť pak by těsto hůře lístkovalo a necháme chvíli kynout
9. Pečivo z plundrového těsta vkládáme do dobře předehřáté trouby
10. Po zapečení (asi 10 minutách), teplotu snížíme a pečivo dopečeme dozlatova.

Doporučení:

Kynuté těsto by nemělo být příliš řídké, měkké, aby se při rozvalování s tukovým těstem nelepilo na vál a váleček. Těsto má být o něco tužší než na buchty. Těsto ihned zpracujeme, protože delším stáním by popraskalo a oschlo. Koláčky můžeme před pečením potřít místo vejcem smetanou.

Poznámka:

Plundrové těsto můžeme připravovat na sladko i na slano. Plundrové těsto nebo vychladlé upečené moučníky můžeme i zmrazit. Před podáváním je v předehřáté troubě rozpečeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy