Recept z Uzbekistánu, který leží ve střední Asii. Je to pokrm podobný na pohled našemu českému rizotu. Jak to tak bývá, existuje mnoho obměn tohoto receptu.
Ingredience:
500 g | vepřového masa (zde palce) |
1 hrnek (300 ml) | kulatozrnné rýže |
1,5 hrnku | vývaru |
3 lžíce | sádla |
3 lžíce | oleje |
2 lžičky | římského kmínu |
6 ks | středně velkých mrkví |
4 ks | cibule |
pepř | |
sůl | |
voda nebo vývar na podlévání |
Postup:
1. Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme, zakápneme olejem a důkladně promícháme
2. Ve velké pánvi si rozpálíme sádlo a přidáme na větší kostky pokrájenou cibuli, smažíme ji dohněda, pak přidáme maso a restujeme 10 minut ze všech stran, dokud maso nezbělá
3. Přidáme na nudličky pokrájenou očištěnou mrkev a restujeme dalších 10 minut
4. Podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme doměkka
5. Rýži na sítku propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat, tu pak opatrně nasypeme do pánve a urovnáme, zalejeme horkým vývarem a přivedeme k varu, jakmile začne rýže bublat, plamen zeslabíme, pánev přiklopíme a dusíme 15 až 20 minut, nemícháme! Jenom úchopovou částí vařečky uděláme do rýže díry, aby se tekutina dostala až na dno, kontrolujeme, aby se nám maso s mrkví nepřipálilo.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová