REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plov (Pilaf)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Uzbekistánu, který leží ve střední Asii. Je to pokrm podobný na pohled našemu českému rizotu. Jak to tak bývá, existuje mnoho obměn tohoto receptu.


Ingredience:
500 gvepřového masa (zde palce)
1 hrnek (300 ml)kulatozrnné rýže
1,5 hrnkuvývaru
3 lžícesádla
3 lžíceoleje
2 lžičkyřímského kmínu
6 ksstředně velkých mrkví
4 kscibule
pepř
sůl
voda nebo vývar na podlévání

Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme, zakápneme olejem a důkladně promícháme
2. Ve velké pánvi si rozpálíme sádlo a přidáme na větší kostky pokrájenou cibuli, smažíme ji dohněda, pak přidáme maso a restujeme 10 minut ze všech stran, dokud maso nezbělá
3. Přidáme na nudličky pokrájenou očištěnou mrkev a restujeme dalších 10 minut
4. Podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme doměkka
5. Rýži na sítku propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat, tu pak opatrně nasypeme do pánve a urovnáme, zalejeme horkým vývarem a přivedeme k varu, jakmile začne rýže bublat, plamen zeslabíme, pánev přiklopíme a dusíme 15 až 20 minut, nemícháme! Jenom úchopovou částí vařečky uděláme do rýže díry, aby se tekutina dostala až na dno, kontrolujeme, aby se nám maso s mrkví nepřipálilo.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy