Opečené plotice marinované spolu se zeleninou v kořeněném nálevu 2-3 dny, servírované studené s chlebem nebo jiným pečivem.
Ingredience:
1 kg | plotic |
60 g | másla |
3 lžíce | mouky |
šťáva z 1 ks citrónu | |
sůl | |
Na marinádu: | |
1 l | vody |
6 ks | zrnek nového koření |
2 ks | hřebíčky |
2 ks | mrkve |
2 ks | cibule |
1 ks | menší petržele |
1 ks | bobkový list |
1/4 ks | celeru |
ocet dle chuti | |
majoránka | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné, vykuchané plotice rozkrojíme podél páteře, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 15 minut stát
2. Ryby obalíme v mouce a po obou stranách pečeme na másle
3. Připravíme marinádu; Do osolené vody dáme koření, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a celer, vaříme tak dlouho, až bude zelenina měkká, potom přilijeme ocet, ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout
4. Upečené ryby vložíme do mísy, doplníme o uvařenou zeleninu, zalijeme studenou marinádou, necháme 2-3 dny marinovat
5. Takto připravené ryby servírujeme studené s pečivem.