Tradiční bramborové knedlíky plněné masovou směsí, servírované s netradičním, ale přitom skvělým zelím připraveným z červené řepy a dalších surovin.
Ingredience:
Těsto na knedlíky: | |
900 g | brambor (netto) |
150 g | dětské krupice |
250 g | hrubé mouky |
2 lžičky | jablečného octa |
2 lžičky | soli |
2 ks | vejce |
Na náplň: | |
400 g | uvařeného uzeného maso (libovolného) |
1 lžíce | sádla |
1 ks | cibule |
špetka muškátovéhi květu | |
1 ks | stroužek česneku |
pepř | |
sůl | |
Na zelí z červené řepy: | |
700 g | bulv červené řepy (cca 5 ks) |
2 lžičky | solamylu |
1 lžíce | sádla nebo oleje |
50 ml | vody |
1 ks | cibule |
krystalový cukr | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Den předem si uvaříme brambory ve šlupce
2. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemno, pomeleme nebo prolisujeme
3. Do mísy k nim přidáme prosátou krupici, mouku a všechny ostatní ingredience, rychle vypracujeme těsto (moc se s tím necouráme, protože dlouhým zpracováváním nám těsto řídne, a to nechceme)
4. Náplň už máme připravenou.. to jsem neřekla? :-))))) Uvařené uzené maso pomeleme, na sádle necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli, do mísy dáme pomleté maso, cibulku a všechny ostatní ingredience, vše promícháme a doladíme chutě
5. Zpracované bramborové těsto si rozdělíme na poloviny (lépe se nám s ním pak pracuje), z každé poloviny vyválíme hada a nakrájíme na kousky, které trochu rozplácneme
6. Z náplně si v dlaních tvoříme malé kuličky, které klademe do středu bramborových placek, pořádně spojíme všechny konce a v dlaních trochu zmáčkneme
7. Na lehce pomoučeném (hrubou moukou) vále utvoříme koule, ty vaříme ve vroucí osolené vodě 8 minut od doby, co začnou vřít, vytáhneme je a necháme důkladně okapat
8. Podáváme, v tomto případě, se zelím z červené řepy.
Příprava zelí z červené řepy:
1. Den předem si uvaříme řepu do měkka
2. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
3. Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu
4. Podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
5. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová