REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný bramborový knedlík a zelí z červené řepy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční bramborové knedlíky plněné masovou směsí, servírované s netradičním, ale přitom skvělým zelím připraveným z červené řepy a dalších surovin.


Ingredience:
Těsto na knedlíky:
900 gbrambor (netto)
150 gdětské krupice
250 ghrubé mouky
2 lžičkyjablečného octa
2 lžičkysoli
2 ksvejce
Na náplň:
400 guvařeného uzeného maso (libovolného)
1 lžícesádla
1 kscibule
špetka muškátovéhi květu
1 ksstroužek česneku
pepř
sůl
Na zelí z červené řepy:
700 gbulv červené řepy (cca 5 ks)
2 lžičkysolamylu
1 lžícesádla nebo oleje
50 ml vody
1 kscibule
krystalový cukr
ocet
sůl

Postup:

1. Den předem si uvaříme brambory ve šlupce
2. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemno, pomeleme nebo prolisujeme
3. Do mísy k nim přidáme prosátou krupici, mouku a všechny ostatní ingredience, rychle vypracujeme těsto (moc se s tím necouráme, protože dlouhým zpracováváním nám těsto řídne, a to nechceme)
4. Náplň už máme připravenou.. to jsem neřekla? :-))))) Uvařené uzené maso pomeleme, na sádle necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli, do mísy dáme pomleté maso, cibulku a všechny ostatní ingredience, vše promícháme a doladíme chutě
5. Zpracované bramborové těsto si rozdělíme na poloviny (lépe se nám s ním pak pracuje), z každé poloviny vyválíme hada a nakrájíme na kousky, které trochu rozplácneme
6. Z náplně si v dlaních tvoříme malé kuličky, které klademe do středu bramborových placek, pořádně spojíme všechny konce a v dlaních trochu zmáčkneme
7. Na lehce pomoučeném (hrubou moukou) vále utvoříme koule, ty vaříme ve vroucí osolené vodě 8 minut od doby, co začnou vřít, vytáhneme je a necháme důkladně okapat
8. Podáváme, v tomto případě, se zelím z červené řepy.

Příprava zelí z červené řepy:
1. Den předem si uvaříme řepu do měkka
2. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
3. Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu
4. Podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
5. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy