REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné papriky a rajská omáčka, rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené barevné papriky naplněné mletou masovou směsí, servírované podlité sladkokyselou omáčkou a vařenou rýží.


Ingredience:
Na plněné papriky:
3 ksrůznobarevné masité papriky
1 ksstroužek česneku
1 ksmenší cibule
1 ksvejce
300 gmleté vepřové plece
1 lžíceoleje
6 lžicrýže
voda na podlévání
pepř
sůl
Na rajskou omáčku:
200 mlkečupu
1 konzervarajského protlaku
3 lžícekrupicového cukru
2 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
1 lžícenastrouhaného perníku
2 kshřebíčky
1 kscibule
kousek skořice
sůl
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:

1. Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka
2. Měkkou okapanou rýži vmícháme k masu, přidáme koření, vejce a promícháme
3. Papriky zbavíme jader a naplníme masovou směsí
4. Zakápneme olejem, podlejeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C cca 40 minut, během pečení podle potřeby podléváme vodou a otáčíme.

Příprava rajské omáčky:
1. Rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět
2. Vsypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Zalejeme cca 300 ml studené vody, přidáme protlak, kečup, koření, cukr a výpek z paprik, na mírném plameni prováříme 10 minut
4. Nakonec přidáme nastrouhaný perník, doladíme chutě a omáčku propasírujeme. Příprava rýže:
1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.

Doporučení:

Jako příloha se hodí skvěle i houskový knedlík.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy