V troubě upečené barevné papriky naplněné mletou masovou směsí, servírované podlité sladkokyselou omáčkou a vařenou rýží.
Ingredience:
Na plněné papriky: | |
3 ks | různobarevné masité papriky |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | menší cibule |
1 ks | vejce |
300 g | mleté vepřové plece |
1 lžíce | oleje |
6 lžic | rýže |
voda na podlévání | |
pepř | |
sůl | |
Na rajskou omáčku: | |
200 ml | kečupu |
1 konzerva | rajského protlaku |
3 lžíce | krupicového cukru |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
1 lžíce | nastrouhaného perníku |
2 ks | hřebíčky |
1 ks | cibule |
kousek skořice | |
sůl | |
Na rýži: | |
250 g | rýže |
2,5 l | vody |
sůl |
Postup:
1. Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka
2. Měkkou okapanou rýži vmícháme k masu, přidáme koření, vejce a promícháme
3. Papriky zbavíme jader a naplníme masovou směsí
4. Zakápneme olejem, podlejeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C cca 40 minut, během pečení podle potřeby podléváme vodou a otáčíme.
Příprava rajské omáčky:
1. Rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět
2. Vsypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Zalejeme cca 300 ml studené vody, přidáme protlak, kečup, koření, cukr a výpek z paprik, na mírném plameni prováříme 10 minut
4. Nakonec přidáme nastrouhaný perník, doladíme chutě a omáčku propasírujeme. Příprava rýže:
1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.
Jako příloha se hodí skvěle i houskový knedlík.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová