Povařené žampiony, vydlabané, nadité směsí z dužiny a nožek žampionů, sýra, cibule, česneku, papriky a soli, vyskládané do vhodné nádoby a zalité olejem, doplněné o kozí rohy, pálivou papriku, cibuli a koření. Po odležení skvělé k pivu nebo vínu, servírované spolu s pečivem.
Ingredience:
400 g | žampionů |
125 g | hermelínu (1 ks) |
4 ks | kozí rohy |
4 ks | kuličky jalovce |
4 ks | kuličky celého pepře |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
kvalitní olej | |
citronová šťáva | |
sůl |
Postup:
1. Žampiony oloupeme a povaříme doměkka v mírně osolené vodě se lžící citronové šťávy
2. Uvařené žampiony necháme okapat, odlomíme nožičky a lžičkou vydlabeme lupeny a uděláme mističky
3. Nožičky a lupeny ze žampionů jemně nasekáme a promícháme s nakrájeným hermelínem, přidáme utřený česnek, nakrájenou cibulku, sůl, pálivou papriku a vidličkou rozšleháme na jemnou směs
4. Směsí naplníme kloboučky žampionů
5. Nadité kloboučky vyskládáme do uzavíratelné dózy, přidáme zbytek cibule, nasekané kozí rohy, koření a vše zalijeme olejem 6. Uložíme v lednici a necháme alespoň 4 dny rozležet
7. Žampiony podáváme s pečivem, nebo samotné a to jako chuťovku k pivu, či vínu.
Text i foto: D. Marounek