REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pirožky s hříbkovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pirožky můžeme připravit slané (s nádivkou z masa, ryb, jater, zelí, hub) nebo sladké (s povidly, džemem) nebo s nádivkou z jablek nebo ořechových jader, tvarohu apod.


Ingredience:
listové těsto
vejce
mouka na posypání válu
Nádivka z hříbků:
1 kghříbků
40 gmásla
1 ksvětší cibule
3 lžícekysané smetany
petrželka
sůl

Postup:

1. Těsto vyválíme v tenký plát, nakrájíme na čtverečky o straně 7 cm a poklademe je náplní
2. Okraje čtverečků potřeme rozšlehaným vejcem, přeložíme v trojúhelníčky a okraje dobře přitiskneme
3. Pirožky z listového těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zpočátku v horké troubě, dopečeme v mírně vyhřáté troubě.

Příprava nádivky:
1. Očištěné hříbky ovaříme v osolené vodě, scedíme, necháme odkapat, nakrájíme na plátky a podusíme na části másla
2. Přilijeme smetanu, přidáme nadrobno nakrájenou, na másle zpěněnou cibuli, osolíme a pod pokličkou dusíme asi 15 minut
3. Nádivku okořeníme nadrobno nasekanou petrželkou a necháme vychladnout.

Doporučení:

Na tento recept můžeme použít i základní kynuté těsto. Pirožky z kynutého těsta necháme vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Poznámka:

Nejlepší pirožky jsou horké, můžeme je však podat také studené.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy