Vařené pirohy z bramborového těsta plněné povidly, podávané s teplou ořechovou omáčkou.
Ingredience:
Na těsto: | |
190 g | ve slupce uvařených brambor |
40 g | polohrubé mouky |
25 g | hrubé mouky |
1 ks | malého vejce |
mouka na vál | |
voda | |
sůl | |
Na náplň: | |
2 lžičky | rumu |
3 lžíce | švestkových povidel |
1-2 lžíce | mletého perníku |
Na ořechovou omáčku: | |
120 g | přírodního cukru |
60 g | oloupaných nasekaných opražených lískových ořechů |
1 dl | vody |
1 lžíce | tekutého medu |
1/2 lžíce | másla |
Postup:
1. Na náplň promícháme švestková povidla s rumem a na jemno nastrouhaným perníkem
2. Uvařené brambory oloupeme, na jemno nastrouháme, přidáme prosátou polohrubou i hrubou mouku, sůl, vejce a vypracujeme tužší těsto
3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 2 mm, vykrájíme čtverce, rozdělíme na ně zahuštěná povidla, přehneme a okraje vidličkou k sobě dobře přimáčkneme
4. Pak pirožky vložíme do vroucí osolené vody, opatrně je nazdvihneme ode dna a vaříme asi 5 minut, potom děrovanou naběračkou vyjmeme a necháme v sítu odkapat
5. Mezitím na ořechovou omáčku v kastrolku rozpustíme ve vodě cukr i med, pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání krátce povaříme, odstavíme z tepla, vmícháme máslo a na drobno nasekané opražené ořechy
6. Rozdělíme na talíře a přelijeme teplou ořechovou omáčkou.