REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pirohy s povidly a ořechovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vařené pirohy z bramborového těsta plněné povidly, podávané s teplou ořechovou omáčkou.


Ingredience:
Na těsto:
190 gve slupce uvařených brambor
40 gpolohrubé mouky
25 ghrubé mouky
1 ksmalého vejce
mouka na vál
voda
sůl
Na náplň:
2 lžičkyrumu
3 lžícešvestkových povidel
1-2 lžícemletého perníku
Na ořechovou omáčku:
120 gpřírodního cukru
60 goloupaných nasekaných opražených lískových ořechů
1 dlvody
1 lžícetekutého medu
1/2 lžícemásla

Postup:

1. Na náplň promícháme švestková povidla s rumem a na jemno nastrouhaným perníkem
2. Uvařené brambory oloupeme, na jemno nastrouháme, přidáme prosátou polohrubou i hrubou mouku, sůl, vejce a vypracujeme tužší těsto
3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 2 mm, vykrájíme čtverce, rozdělíme na ně zahuštěná povidla, přehneme a okraje vidličkou k sobě dobře přimáčkneme
4. Pak pirožky vložíme do vroucí osolené vody, opatrně je nazdvihneme ode dna a vaříme asi 5 minut, potom děrovanou naběračkou vyjmeme a necháme v sítu odkapat
5. Mezitím na ořechovou omáčku v kastrolku rozpustíme ve vodě cukr i med, pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání krátce povaříme, odstavíme z tepla, vmícháme máslo a na drobno nasekané opražené ořechy
6. Rozdělíme na talíře a přelijeme teplou ořechovou omáčkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy