Spařené špenátové listy plněné pikantní masovou směsí, stočené do závítků, vařené v páře, podávané s koprovou omáčkou.
Ingredience:
100 g | čerstvého špenátu |
voda | |
sůl | |
Na náplň: | |
400 g | mletého vepřového masa |
100 g | chleba |
80 g | solamylu |
3 ks | stroužků česneku |
1 ks | vejce |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
2 lžičky | citronové šťávy |
160 ml | mléka |
50 g | hladké mouky |
40 g | másla |
několik snítek čerstvého kopru | |
sůl |
Postup:
1. Špenát důkladně opereme pod tekoucí vodou, necháme okapat, pak okapané listy po částech vložíme do vroucí osolené vody, v níž je 2-3 vteřiny blanšírujeme (čili spaříme) a ihned dáme do studené vody s několika kostkami ledu, jakmile jsou vychlazené, dáme je do cedníku okapat
2. Chléb nakrájíme na středně velké kostky a dáme do vyhřáté trouby vysušit
3. Mleté maso dáme do mísy, přidáme, vejce, oloupané utřené stroužky česneku, sůl, pepř a vše dobře promícháme, pak přidáme solamyl, opečené kostky chleba a lehce promícháme
4. Okapané listy špenátu rozložíme na pracovní desku (pokud jsou listy malé, spojíme raději dva dohromady) 5. Masovou směs rozdělíme na 16 dílů, vytvarujeme do válečků, položíme na jednotlivé listy, opatrně zavineme a dáváme při tom pozor, aby se listy nepotrhaly, pak závitky naskládáme na knedlíkový pařáček v kastrůlku s vodou, přikryjeme a vaříme v páře 15 minut
6. Mezitím rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem a povaříme, přidáme na jemno nasekaný kopr, ještě krátce vaříme, ochutíme solí a citronovou šťávou
7. Závitky podáváme přelité připravenou omáčkou.
Místo vepřového masa můžeme použít kuřecí maso.