Zajímavá varianta rýžové přílohy z oblasti dnešního Iránu.
Ingredience:
300 g | rýže basmati |
350-400 ml | vody |
1 hrst | sušených brusinek |
1 hrst | žlutých rozinek |
2 lžíce | nasekaných mandlí nebo piniových oříšků |
2 lžíce | kari koření |
1-2 lžíce | másla |
2 ks | větší cibule |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném másle
2. Přidáme dvě lžíce kari koření, žluté rozinky, sušená brusinky a nasekané oloupané mandle nebo piniové oříšky, chvíli vše zprudka restujeme, pak odstavíme ze zdroje tepla
3. Rýži propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme opravdu důkladně okapat, na pánvi s máslem ji chvíli orestujeme
4. K rýži přidáme směs kari z druhé pánve, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit, až voda vsákne do rýže a ta bude měkká, bude to trvat asi 12-15 minut
Rýže basmati – je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Pro svou jemně oříškovou chuť a jedinečnou vůni ji místní nazývají královnou vůní, což ostatně slovo basmati znamená. Tato bílá leštěná rýže bez vnější slupky je přirozeně bez lepku i snadno a rychle stravitelná. Její dlouhá zrna jako příloha výborně ladí se všemi kuchyněmi, nejen s indickou.