REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perská rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavá varianta rýžové přílohy z oblasti dnešního Iránu.


Ingredience:
300 grýže basmati
350-400 mlvody
1 hrstsušených brusinek
1 hrstžlutých rozinek
2 lžícenasekaných mandlí nebo piniových oříšků
2 lžícekari koření
1-2 lžícemásla
2 ksvětší cibule
sůl

Postup:

1. Oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném másle
2. Přidáme dvě lžíce kari koření, žluté rozinky, sušená brusinky a nasekané oloupané mandle nebo piniové oříšky, chvíli vše zprudka restujeme, pak odstavíme ze zdroje tepla
3. Rýži propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme opravdu důkladně okapat, na pánvi s máslem ji chvíli orestujeme
4. K rýži přidáme směs kari z druhé pánve, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit, až voda vsákne do rýže a ta bude měkká, bude to trvat asi 12-15 minut

Poznámka:

Rýže basmati – je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Pro svou jemně oříškovou chuť a jedinečnou vůni ji místní nazývají královnou vůní, což ostatně slovo basmati znamená. Tato bílá leštěná rýže bez vnější slupky je přirozeně bez lepku i snadno a rychle stravitelná. Její dlouhá zrna jako příloha výborně ladí se všemi kuchyněmi, nejen s indickou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy