Z perníkového těsta upečené dva pláty, spojené krémem a přelité citrónovou polevou.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
150 g | cukru |
50 g | rostlinného tuku nebo másla |
3 lžíce | mléka |
2 lžíce | medu |
1 lžička | jedlé sody |
nové koření | |
hřebíček | |
skořice | |
ztužený tuk na vymaštění plechu | |
Na náplň: | |
200 g | moučkového cukru |
200 g | másla |
80 g | hrubé mouky |
60 g | vanilkového cukru |
0,5 l | mléka |
Na polevu: | |
150 g | moučkového cukru |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
vroucí voda podle potřeby |
Postup:
1. Na vál prosijeme mouku s tlučeným kořením a sodou, ostatní přísady dáme do menšího hrnce nebo misky a nad parou šleháme do pěny
2. Pěnu vlijeme do připravené mouky a vypracujeme těsto, z kterého vyválíme dva pláty tlusté asi 1/
2 cm, ty položíme na plechy dobře vymazané tukem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, pečeme asi 30 minut
3. Vychladlé placky spojíme krémem a polijeme citrónovou polevou, necháme rozležet, pak perník nakrájíme na jednotlivé řezy.
Příprava náplně:
1. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši
2. Povolené máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme po lžičkách prochladlou, ne však ledovou kaši a dobře ji rozetřeme.
Příprava polevy:
1. Utřeme cukr s citrónovou šťávou a trochou vroucí vody
2. Polevou potřeme vychladlý perník.