REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníková vejce 3D

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trojrozměrná velikonoční vajíčka z perníku, po dvou slepená k sobě, ozdobená barevnými polevami.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
180 gprosátého moučkového cukru
3 lžícemásla (sádla)
2 lžícetekutého medu
2 lžícekakaa
1 sáčekprášek do perníku
2 ksvětší vejce
pár kapek rumu
sádlo na vymazání plechů
hladká mouka na lžíci
trochu vody a žloutek na potření
Na polevu:
1 ksvaječného bílku
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek citronové šťávy (necelou lžičku)
sáček, nebo sáčky potravinářského barviva
Ostatní:
potravinářská fólie
velká a hluboká polévková lžíce nebo přímo forma na vajíčka

Postup:

1. Mouku smícháme s cukrem, kakaem a kypřícím práškem, postupně do směsi zapracujeme vejce, povolené máslo (sádlo), med a pár kapek rumu, vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny zabalené v potravinářské fólii odležet
2. Zaleželé těsto ještě jednou důkladně propracujeme a začneme z něj tvořit menší kuličky, které lehce obalíme v mouce, jednu po druhé vtlačujeme do velké a hluboké lžíce, nebo přímo do formy na vajíčka, úderem o desku stolu půlky vajíček vyklopíme a opatrně je přeneseme na vymazaný plech
3. Perníková vajíčka pečeme v troubě na 160 °C tak 17-20 minut, po upečení je necháme chvilku vychladnout (asi 3 minuty) a ještě teplé je mažeme v troše vody rozšlehaným žloutkem
4. Perníková vejce vždy dvě k sobě slepíme polevou připravenou z bílku, citronové šťávy a cukru
5. Slepená vejce zdobíme dle vlastní fantazie, barevné polevy získáme přimícháním potravinářského barviva do klasické bílkové polevy.

Příprava bílkové polevy:
Bílek vyšleháme v hrnku vidličkou, přidáme pár kapek citronové šťávy a postupně přisypáváme moučkový cukr, až je hmota dost hustá, že neztéká z vidličky, je hotová, pak ji dáme do sáčku, u kterého jsme ustřihli rožek a můžeme zdobit, nebo do polevy zamícháme potravinářské barvivo a tak si připravíme barevnou polevu na zdobení.

Doporučení:

Vajíčka k sobě můžeme slepit i zavařeninou, například rybízovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy