REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníková vejce 3D

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trojrozměrná velikonoční vajíčka z perníku, po dvou slepená k sobě, ozdobená barevnými polevami.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
180 gprosátého moučkového cukru
3 lžícemásla (sádla)
2 lžícetekutého medu
2 lžícekakaa
1 sáčekprášek do perníku
2 ksvětší vejce
pár kapek rumu
sádlo na vymazání plechů
hladká mouka na lžíci
trochu vody a žloutek na potření
Na polevu:
1 ksvaječného bílku
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek citronové šťávy (necelou lžičku)
sáček, nebo sáčky potravinářského barviva
Ostatní:
potravinářská fólie
velká a hluboká polévková lžíce nebo přímo forma na vajíčka

Postup:

1. Mouku smícháme s cukrem, kakaem a kypřícím práškem, postupně do směsi zapracujeme vejce, povolené máslo (sádlo), med a pár kapek rumu, vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny zabalené v potravinářské fólii odležet
2. Zaleželé těsto ještě jednou důkladně propracujeme a začneme z něj tvořit menší kuličky, které lehce obalíme v mouce, jednu po druhé vtlačujeme do velké a hluboké lžíce, nebo přímo do formy na vajíčka, úderem o desku stolu půlky vajíček vyklopíme a opatrně je přeneseme na vymazaný plech
3. Perníková vajíčka pečeme v troubě na 160 °C tak 17-20 minut, po upečení je necháme chvilku vychladnout (asi 3 minuty) a ještě teplé je mažeme v troše vody rozšlehaným žloutkem
4. Perníková vejce vždy dvě k sobě slepíme polevou připravenou z bílku, citronové šťávy a cukru
5. Slepená vejce zdobíme dle vlastní fantazie, barevné polevy získáme přimícháním potravinářského barviva do klasické bílkové polevy.

Příprava bílkové polevy:
Bílek vyšleháme v hrnku vidličkou, přidáme pár kapek citronové šťávy a postupně přisypáváme moučkový cukr, až je hmota dost hustá, že neztéká z vidličky, je hotová, pak ji dáme do sáčku, u kterého jsme ustřihli rožek a můžeme zdobit, nebo do polevy zamícháme potravinářské barvivo a tak si připravíme barevnou polevu na zdobení.

Doporučení:

Vajíčka k sobě můžeme slepit i zavařeninou, například rybízovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy