REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníková vejce 3D

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trojrozměrná velikonoční vajíčka z perníku, po dvou slepená k sobě, ozdobená barevnými polevami.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
180 gprosátého moučkového cukru
3 lžícemásla (sádla)
2 lžícetekutého medu
2 lžícekakaa
1 sáčekprášek do perníku
2 ksvětší vejce
pár kapek rumu
sádlo na vymazání plechů
hladká mouka na lžíci
trochu vody a žloutek na potření
Na polevu:
1 ksvaječného bílku
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek citronové šťávy (necelou lžičku)
sáček, nebo sáčky potravinářského barviva
Ostatní:
potravinářská fólie
velká a hluboká polévková lžíce nebo přímo forma na vajíčka

Postup:

1. Mouku smícháme s cukrem, kakaem a kypřícím práškem, postupně do směsi zapracujeme vejce, povolené máslo (sádlo), med a pár kapek rumu, vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny zabalené v potravinářské fólii odležet
2. Zaleželé těsto ještě jednou důkladně propracujeme a začneme z něj tvořit menší kuličky, které lehce obalíme v mouce, jednu po druhé vtlačujeme do velké a hluboké lžíce, nebo přímo do formy na vajíčka, úderem o desku stolu půlky vajíček vyklopíme a opatrně je přeneseme na vymazaný plech
3. Perníková vajíčka pečeme v troubě na 160 °C tak 17-20 minut, po upečení je necháme chvilku vychladnout (asi 3 minuty) a ještě teplé je mažeme v troše vody rozšlehaným žloutkem
4. Perníková vejce vždy dvě k sobě slepíme polevou připravenou z bílku, citronové šťávy a cukru
5. Slepená vejce zdobíme dle vlastní fantazie, barevné polevy získáme přimícháním potravinářského barviva do klasické bílkové polevy.

Příprava bílkové polevy:
Bílek vyšleháme v hrnku vidličkou, přidáme pár kapek citronové šťávy a postupně přisypáváme moučkový cukr, až je hmota dost hustá, že neztéká z vidličky, je hotová, pak ji dáme do sáčku, u kterého jsme ustřihli rožek a můžeme zdobit, nebo do polevy zamícháme potravinářské barvivo a tak si připravíme barevnou polevu na zdobení.

Doporučení:

Vajíčka k sobě můžeme slepit i zavařeninou, například rybízovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy