REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníková vejce 3D

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trojrozměrná velikonoční vajíčka z perníku, po dvou slepená k sobě, ozdobená barevnými polevami.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
180 gprosátého moučkového cukru
3 lžícemásla (sádla)
2 lžícetekutého medu
2 lžícekakaa
1 sáčekprášek do perníku
2 ksvětší vejce
pár kapek rumu
sádlo na vymazání plechů
hladká mouka na lžíci
trochu vody a žloutek na potření
Na polevu:
1 ksvaječného bílku
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek citronové šťávy (necelou lžičku)
sáček, nebo sáčky potravinářského barviva
Ostatní:
potravinářská fólie
velká a hluboká polévková lžíce nebo přímo forma na vajíčka

Postup:

1. Mouku smícháme s cukrem, kakaem a kypřícím práškem, postupně do směsi zapracujeme vejce, povolené máslo (sádlo), med a pár kapek rumu, vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny zabalené v potravinářské fólii odležet
2. Zaleželé těsto ještě jednou důkladně propracujeme a začneme z něj tvořit menší kuličky, které lehce obalíme v mouce, jednu po druhé vtlačujeme do velké a hluboké lžíce, nebo přímo do formy na vajíčka, úderem o desku stolu půlky vajíček vyklopíme a opatrně je přeneseme na vymazaný plech
3. Perníková vajíčka pečeme v troubě na 160 °C tak 17-20 minut, po upečení je necháme chvilku vychladnout (asi 3 minuty) a ještě teplé je mažeme v troše vody rozšlehaným žloutkem
4. Perníková vejce vždy dvě k sobě slepíme polevou připravenou z bílku, citronové šťávy a cukru
5. Slepená vejce zdobíme dle vlastní fantazie, barevné polevy získáme přimícháním potravinářského barviva do klasické bílkové polevy.

Příprava bílkové polevy:
Bílek vyšleháme v hrnku vidličkou, přidáme pár kapek citronové šťávy a postupně přisypáváme moučkový cukr, až je hmota dost hustá, že neztéká z vidličky, je hotová, pak ji dáme do sáčku, u kterého jsme ustřihli rožek a můžeme zdobit, nebo do polevy zamícháme potravinářské barvivo a tak si připravíme barevnou polevu na zdobení.

Doporučení:

Vajíčka k sobě můžeme slepit i zavařeninou, například rybízovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy