REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníková vejce 3D

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trojrozměrná velikonoční vajíčka z perníku, po dvou slepená k sobě, ozdobená barevnými polevami.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
180 gprosátého moučkového cukru
3 lžícemásla (sádla)
2 lžícetekutého medu
2 lžícekakaa
1 sáčekprášek do perníku
2 ksvětší vejce
pár kapek rumu
sádlo na vymazání plechů
hladká mouka na lžíci
trochu vody a žloutek na potření
Na polevu:
1 ksvaječného bílku
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek citronové šťávy (necelou lžičku)
sáček, nebo sáčky potravinářského barviva
Ostatní:
potravinářská fólie
velká a hluboká polévková lžíce nebo přímo forma na vajíčka

Postup:

1. Mouku smícháme s cukrem, kakaem a kypřícím práškem, postupně do směsi zapracujeme vejce, povolené máslo (sádlo), med a pár kapek rumu, vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny zabalené v potravinářské fólii odležet
2. Zaleželé těsto ještě jednou důkladně propracujeme a začneme z něj tvořit menší kuličky, které lehce obalíme v mouce, jednu po druhé vtlačujeme do velké a hluboké lžíce, nebo přímo do formy na vajíčka, úderem o desku stolu půlky vajíček vyklopíme a opatrně je přeneseme na vymazaný plech
3. Perníková vajíčka pečeme v troubě na 160 °C tak 17-20 minut, po upečení je necháme chvilku vychladnout (asi 3 minuty) a ještě teplé je mažeme v troše vody rozšlehaným žloutkem
4. Perníková vejce vždy dvě k sobě slepíme polevou připravenou z bílku, citronové šťávy a cukru
5. Slepená vejce zdobíme dle vlastní fantazie, barevné polevy získáme přimícháním potravinářského barviva do klasické bílkové polevy.

Příprava bílkové polevy:
Bílek vyšleháme v hrnku vidličkou, přidáme pár kapek citronové šťávy a postupně přisypáváme moučkový cukr, až je hmota dost hustá, že neztéká z vidličky, je hotová, pak ji dáme do sáčku, u kterého jsme ustřihli rožek a můžeme zdobit, nebo do polevy zamícháme potravinářské barvivo a tak si připravíme barevnou polevu na zdobení.

Doporučení:

Vajíčka k sobě můžeme slepit i zavařeninou, například rybízovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy