Pečená šunka propíchaná hřebíčky a potřená glazurou, servírovaná s domácím sýrem z vajec, mléka a dalších ingrediencí. Tento pokrm servírujeme ke snídani na Boží hod velikonoční, nebo jako součást studené obložené mísy.
Ingredience:
1,5 kg | dušené nebo vařené šunky v celku |
1 ks | balení hřebíčků |
Na glazuru: | |
5 lžic | javorového sirupu |
5 lžic | třtinového cukru |
5 lžic | portského vína |
5 lžic | jablečného džusu |
1 dl | vody |
Na syrek: | |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
12 ks | vajec |
4 ks | hřebíčky |
2 l | plnotučného mléka |
špetka muškátového květu |
Postup:
1. V pánvi svaříme javorový sirup s třtinovým cukrem, portským vínem, jablečným džusem a vodou
2. Do většího pekáčku dáme šunku, do povrchu napícháme hřebíčky, ze všech stran potřeme připravenou glazurou (5 lžic dáme stranou), vložíme do vyhřáto trouby na 180 °C a pečeme 90 minut, 10 minut před dopečením potřeme šunku zbylou glazurou
3. Šunku nakrájíme na plátky a podáváme spolu s plátky syrku a pečivem.
Příprava syrku:
1. Rozklepnutá vejce důkladně rozmícháme v mléce, přidáme sůl, hřebíčky, cukr, špetku muškátového květu, vše přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání pomalu ohříváme, dokud se nezačnou oddělovat hrudky, poté odstavíme z tepla
2. Na čistý hluboký hrnec upevníme plátno nebo řídkou utěrku a přelijeme do něho vaječnou masu, konce svážeme kuchyňským provázkem, necháme přes noc vykapat
3. Druhý den vzniklou hrudku sýra nakrájíme na tenké plátky (skladujeme v chladu).