REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená šunka se sladkokyslou glazurou a syrek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená šunka propíchaná hřebíčky a potřená glazurou, servírovaná s domácím sýrem z vajec, mléka a dalších ingrediencí. Tento pokrm servírujeme ke snídani na Boží hod velikonoční, nebo jako součást studené obložené mísy.


Ingredience:
1,5 kgdušené nebo vařené šunky v celku
1 ksbalení hřebíčků
Na glazuru:
5 lžicjavorového sirupu
5 lžictřtinového cukru
5 lžicportského vína
5 lžicjablečného džusu
1 dlvody
Na syrek:
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli
12 ksvajec
4 kshřebíčky
2 lplnotučného mléka
špetka muškátového květu

Postup:

1. V pánvi svaříme javorový sirup s třtinovým cukrem, portským vínem, jablečným džusem a vodou
2. Do většího pekáčku dáme šunku, do povrchu napícháme hřebíčky, ze všech stran potřeme připravenou glazurou (5 lžic dáme stranou), vložíme do vyhřáto trouby na 180 °C a pečeme 90 minut, 10 minut před dopečením potřeme šunku zbylou glazurou
3. Šunku nakrájíme na plátky a podáváme spolu s plátky syrku a pečivem.

Příprava syrku:
1. Rozklepnutá vejce důkladně rozmícháme v mléce, přidáme sůl, hřebíčky, cukr, špetku muškátového květu, vše přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání pomalu ohříváme, dokud se nezačnou oddělovat hrudky, poté odstavíme z tepla
2. Na čistý hluboký hrnec upevníme plátno nebo řídkou utěrku a přelijeme do něho vaječnou masu, konce svážeme kuchyňským provázkem, necháme přes noc vykapat
3. Druhý den vzniklou hrudku sýra nakrájíme na tenké plátky (skladujeme v chladu).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy