Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.
Ingredience:
Na těsto: | |
600 g | bio špaldové mouky |
200 g | bio cukru |
80 g | bio másla |
2 polévkové lžíce | bio kakaa |
3 čajové lžičky | bio medu |
3 ks | bio vajec |
perníkové koření v bio kvalitě | |
špetka jedlé sody | |
špetka soli | |
Na polevu: | |
180 g | moučkového cukru |
1 ks | vaječný bílek v bio kvalitě |
šťáva z půlky bio citrónu |
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl, perníkové koření a kakao. Postupně přidávejte vejce, rozpuštěné máslo a med. Vše dobře promíchejte a propracujte. Těsto by mělo mít hladkou a pevnou konzistenci. Takto připravené jej zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice do následujícího dne.
- Těsto pokojové teploty rozválejte na pomoučeném povrchu na plát. Pomocí předpřipravených šablon z něj vykrojte dílčí části chaloupky. Nezapomeňte vykrojit také okna a dveře.
- Na plech vyložený pečícím papírem položte připravené díly a pečte při 180 stupních asi 10 minut.
- Mezitím si z bílků, cukru a šťávy připravte polevu. Míchejte alespoň čtvrt hodiny, aby se směs dobře propojila.
- Každou stranu chaloupky včetně střechy ozdobte připravenou polevou. Doporučujeme použít zdobičku na perníky a směs před naplněním alespoň dvakrát propasírovat sítem. Dekoracím se meze nekladou, takže můžete použít i jiné cukrářské zdobení.
- Pomocí zbylé polevy slepte usušené díly k sobě a klidně ještě dozdobte. Doporučujeme díly před nalepením zbrousit například struhadlem, aby k sobě lépe přilnuly. Pro lepší stabilitu je spojte párátkem, které po zaschnutí vytáhnete.
Recept k článku: Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku