Pikantní kořeněná omáčka připravená z kořenové zeleniny, vývaru, bílého vína, koření a slaniny.
Ingredience:
100 g | mrkve |
100 g | celeru |
100 g | petržele |
80 g | slaniny |
3 dl | hovězího vývaru |
3 lžíce | bílého vína |
2 lžíce | tuku nebo másla |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | kuliček pepře |
1 lžička | octa |
2 ks | hřebíčky |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | malé cibule |
sůl |
Postup:
1. Na tuku zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku a kořenovou zeleninou 2. Přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky
3. Zalijeme vývarem, přidáme koření a přilijeme víno
4. Podle chuti přilijeme ocet a mírně osolíme, nakonec zaprášíme moukou
5. Omáčku povaříme do zhoustnutí a pak ji přecedíme.
Pepřovou omáčku většinou mícháme za studena s dalšími ingrediencemi, nebo ji také servírujeme teplou například ke steakům.