Králík upečený spolu s kořenovou zeleninou, servírovaný s omáčkou připravenou z výpeku, kořenové zeleniny a dalších ingrediencí, zjemněnou smetanou.
Ingredience:
1 ks | králíka |
80 g | slaniny |
150-180 g | kořenové zeleniny (menší celer, mrkev, petržel) |
200 g | smetany (1 kelímek) |
1 ks | velké cibule |
1 ks | citronu |
kuličky nového koření | |
kuličky celého pepře | |
bobkový list | |
vlažná voda | |
cukr | |
tuk | |
sůl |
Postup:
- Připraveného králíka opláchneme, osušíme utěrkou a hojně prošpikujeme proužky slaniny, osolíme.
- V pekáči rozpustíme sádlo nebo nalijeme tuk na kterém orestujeme očištěnou, na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s oloupanou cibulí nakrájenou na kostičky.
- Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vodou a vložíme, nejlépe naporcovaného králíka, zeleninu osolíme, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme vlažnou vodou.
- Měkkého králíka vyjmeme, uložíme v teple.
- Z výpeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Omáčku dle potřeby zředíme vodou, provaříme se smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme (pokud by jsme měli omáčku příliš řídkou, můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody, hustou omáčku naopak ředíme mlékem).
Takto připraveného králíka servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu, marmeládou či brusinkami a případně i šlehačkou.