REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený králík se svíčkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Králík upečený spolu s kořenovou zeleninou, servírovaný s omáčkou připravenou z výpeku, kořenové zeleniny a dalších ingrediencí, zjemněnou smetanou.


Ingredience:
1 kskrálíka
80 gslaniny
150-180 gkořenové zeleniny (menší celer, mrkev, petržel)
200 gsmetany (1 kelímek)
1 ksvelké cibule
1 kscitronu
kuličky nového koření
kuličky celého pepře
bobkový list
vlažná voda
cukr
tuk
sůl

Postup:

1. Připraveného králíka opláchneme, osušíme utěrkou a hojně prošpikujeme proužky slaniny, osolíme
2. V pekáči rozpustíme sádlo nebo nalijeme tuk na kterém orestujeme očištěnou, na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s oloupanou cibulí nakrájenou na kostičky
3. Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vodou a vložíme, nejlépe naporcovaného králíka, zeleninu osolíme, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme vlažnou vodou
4. Měkkého králíka vyjmeme, uložíme v teple
5. Z výpeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme tyčovým mixérem
6. Omáčku dle potřeby zředíme vodou, provaříme se smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme (pokud by jsme měli omáčku příliš řídkou, můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody, hustou omáčku naopak ředíme mlékem).

Doporučení:

Takto připraveného králíka servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu, marmeládou či brusinkami a případně i šlehačkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy