REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený kapr se švestkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapr naplněný vypeckovanými švestkami ochucenými cukrem, skořicí, hřebíčkem a perníkem, osolený, pokapaný citronovou šťávou a upečený na slanině podlitý vínem doměkka.


Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí:
celý vykuchaný kapr bez hlavy o váze 2-3 kg
500 gšvestek (mohou být i mražené)
1 hrstrozinek
100-150 mlsuchého bílého vína
2-3 lžícenasekaných oloupaných mandlí
2-3 lžícenastrouhaného perníku
3 lžícemásla
1-2 lžícecukru
4-6 ksplátků anglické slaniny
2 ksdrcené hřebíčky
šťráva a kůra z 1 ks citrónu
špetka mleté skořice
sůl
skrojky citrónu k podávání

Postup:

1. Kapra očistíme, omyjeme a osušíme, břišní dutinu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme máslem
2. Vnitřek kapra vyložíme půlkami švestek bez pecek (mražené necháme povolit), vnitřky švestek poprášíme skořicí, tlučeným hřebíčkem, jemně nastrouhanou kůrou z 1 ks omytého citrónu, cukrem, mandlemi, perníkem poklademe dalšími švestkami řezem dolů, dutinu uzavřeme
3. Povrch ryby osolíme, potřeme máslem a dáme do pekáče vyloženého plátky anglické slaniny, obložíme zbylými švestkami
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30-40 minut, během pečení podléváme trochou vína
5. Rybu vytáhneme a výpek zjemníme máslem, dle chutí dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí
6. Upečeného kapra nakrájeného na jednotlivé porce servírujeme podlitého šťávou z výpeku a ozdobeného skrojky citronu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzim je tu v plné síle. Zahřejte se s recepty z kvalitních potravin

Sychravé počasí, první přízemní mrazíky, příroda hraje doslova všemi barvami. Ano, podzim dorazil v plné síle. Zemědělci sklízejí jedny z posledních letošních druhů zeleniny a ovoce. A právě na ty, které k podzimu neodmyslitelně patří, se při přípravě dnešních pokrmů zaměříme. Brambory a jablka. Suroviny, které lze využít jak čerstvě zakoupené, tak i starší, které už nejsou na první pohled nejhezčí, ale stále je můžeme v kuchyni použít. Vyhneme se tak zbytečnému plýtvání potravin. A abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Jak upéci kuře jinak? Zvolte exotické koření

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy