REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený kapr se švestkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapr naplněný vypeckovanými švestkami ochucenými cukrem, skořicí, hřebíčkem a perníkem, osolený, pokapaný citronovou šťávou a upečený na slanině podlitý vínem doměkka.


Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí:
celý vykuchaný kapr bez hlavy o váze 2-3 kg
500 gšvestek (mohou být i mražené)
1 hrstrozinek
100-150 mlsuchého bílého vína
2-3 lžícenasekaných oloupaných mandlí
2-3 lžícenastrouhaného perníku
3 lžícemásla
1-2 lžícecukru
4-6 ksplátků anglické slaniny
2 ksdrcené hřebíčky
šťráva a kůra z 1 ks citrónu
špetka mleté skořice
sůl
skrojky citrónu k podávání

Postup:

1. Kapra očistíme, omyjeme a osušíme, břišní dutinu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme máslem
2. Vnitřek kapra vyložíme půlkami švestek bez pecek (mražené necháme povolit), vnitřky švestek poprášíme skořicí, tlučeným hřebíčkem, jemně nastrouhanou kůrou z 1 ks omytého citrónu, cukrem, mandlemi, perníkem poklademe dalšími švestkami řezem dolů, dutinu uzavřeme
3. Povrch ryby osolíme, potřeme máslem a dáme do pekáče vyloženého plátky anglické slaniny, obložíme zbylými švestkami
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30-40 minut, během pečení podléváme trochou vína
5. Rybu vytáhneme a výpek zjemníme máslem, dle chutí dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí
6. Upečeného kapra nakrájeného na jednotlivé porce servírujeme podlitého šťávou z výpeku a ozdobeného skrojky citronu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy