Zavařené maso. Klasika, kterou má doma ve špajzu téměř každý z nás. Někdo si toto maso jen tak naklade na chléb a společně s cibulkou a hořčicí konzumuje. Stačí ale trocha fantazie a rázem máte něco slavnostního, čím můžete potěšit doslova každého, včetně těch největších gurmánů. Pro tento recept jsme vybrali pečený vepřový bok s cibulí od pana Vanického z Plzeňského kraje, který s touto pochoutkou získal v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1 sklenice | pečený bok s cibulí ve skle |
800 g | brambor |
400 g | červeného zelí |
200 g | žluté cibule |
200 g | sádla |
150 g | hrubé mouky |
100 g | krupice |
80 g | hladké mouky |
50 g | cukru krystal |
0,2 l | červeného vína |
4 ks | bobkové listy |
2 ks | vejce |
pepř | |
ocet | |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g najemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem.
- Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem.
- Tak 100 g cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v 80 g hladké mouky a usmažíme do zlatova na sádle.
- Vepřový bok ohřejeme dle návodu na skleničce. Dobrou chuť.
Pečený bok s cibulí ve skle Josefa Vanického z Plzeňského kraje – Na přípravu oceněného výrobku se používá kvalitní vepřový bok s kůží a kostí od místních chovatelů. Maso je nakládáno s kořením, solí a česnekem a pečeno společně s cibulí dozlatova. Po upečení je maso vykostěno, ručně nakrájeno na kostky, naplněno do skleniček a zalito výpekem. Bok je vhodný ke konzumaci za studena, nicméně lze ho i ohřát a tradiční česká klasika „Vepřo, knedlo, zelo“ je na stole za pár minut. Výrobce: Josef Vanický – Potěšení ve skle.
Poznámka:Recept k článku: Sváteční vaření z regionálních specialit
zdroj: regionalnipotravina.cz