REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bok s cibulí, pyré z červeného zelí, bramborové knedlíčky a vídeňská cibulka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zavařené maso. Klasika, kterou má doma ve špajzu téměř každý z nás. Někdo si toto maso jen tak naklade na chléb a společně s cibulkou a hořčicí konzumuje. Stačí ale trocha fantazie a rázem máte něco slavnostního, čím můžete potěšit doslova každého, včetně těch největších gurmánů. Pro tento recept jsme vybrali pečený vepřový bok s cibulí od pana Vanického z Plzeňského kraje, který s touto pochoutkou získal v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
1 sklenicepečený bok s cibulí ve skle
800 gbrambor
400 g červeného zelí
200 gžluté cibule
200 gsádla
150 ghrubé mouky
100 gkrupice
80 ghladké mouky
50 gcukru krystal
0,2 lčerveného vína
4 ksbobkové listy
2 ksvejce
pepř
ocet
cukr
sůl

Postup:
  1. Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g najemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem.
  2. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem.
  3. Tak 100 g cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v 80 g hladké mouky a usmažíme do zlatova na sádle.
  4. Vepřový bok ohřejeme dle návodu na skleničce. Dobrou chuť.
Doporučení:

Pečený bok s cibulí ve skle Josefa Vanického z Plzeňského kraje – Na přípravu oceněného výrobku se používá kvalitní vepřový bok s kůží a kostí od místních chovatelů. Maso je nakládáno s kořením, solí a česnekem a pečeno společně s cibulí dozlatova. Po upečení je maso vykostěno, ručně nakrájeno na kostky, naplněno do skleniček a zalito výpekem. Bok je vhodný ke konzumaci za studena, nicméně lze ho i ohřát a tradiční česká klasika „Vepřo, knedlo, zelo“  je na stole za pár minut. Výrobce: Josef Vanický – Potěšení ve skle.

Poznámka:

Recept k článku: Sváteční vaření z regionálních specialit

zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Nahraďte cukr medem, prospějete tělu i chuti

Slazení cukrem je už desítky let běžnou praxí v každé kuchyni. Přitom se jedná o takového nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jak ale omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti? Ideální alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje. V dřívějších dobách bylo slazení medem zcela přirozenou součástí české kuchyně a med se užíval i jako lék.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy