V boku vyříznutá kapsa, ta naplněná nádivkou, bok na několika místech naříznutý, svázaný upečený doměkka, podlévaný vodou a přelévaný šťávou z výpeku.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřového boku bez kosti |
150 g | jater |
100 g | anglické slaniny |
3 ks | žemle |
2 ks | vejce |
1 lžíce | másla |
muškátový oříšek | |
česnek | |
mléko | |
voda | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. V boku vytvoříme nožem otvor tak, aby se do něj vešla nádivka
2. Tu vyrobíme takto: nakrájíme pečivo na kostky, opražíme jej na sucho na pánvi, pokropíme mlékem, pak přidáme nakrájená játra, anglickou, žloutky, ušlehané bílky, dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a česnekem
3. Nádivkou naplníme kapsu, svážeme ze všech stran nasolený bok, také nařízneme kůži
4. Pečeme nejprve zprudka, tak na 220 °C, pak snížíme teplotu na 200 °C a nakonec dopékáme na barvu, celkem asi 1,5 hodiny, maso během pečení podléváme vodou a přeléváme šťávou z výpeku.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika